Jaja se mogu pripremati na mnoge načine, a jedan od njih je najbolji za kolesterol

Foto: Shutterstock

JAJA su izvrstan izvor proteina te ih mnogi vole jesti. Mogu se pripremiti na različite načine i jesti u mnogim kombinacijama, ali neke su ipak bolje od drugih. Kako piše portal Health Digest, jedan način pripreme jaja bolji je od ostalih, barem kada je u pitanju održavanje ili smanjenje razine kolesterola.

Od svih mogućih načina pripreme jaja, poširana jaja su ona koja imaju neočekivan utjecaj na kolesterol. Tako je za Health Digest otkrio liječnik Chris Mohr.

Ljudi godinama pripremaju jaja na različite načine, a čini se da jedan od tih načina ima pozitivan utjecaj na kolesterol. Za portal Health Digest, liječnik Chris Mohr smatra da "poširana jaja nude nekoliko prednosti ako pokušavate održati ili smanjiti razinu kolesterola".

Zašto je ovo najbolji način pripreme jaja?

Kako objašnjava Mohr, glavna prednost ove pripreme jaja je što se pri poširanju "ne koriste dodatne masnoće poput ulja ili maslaca, koji se obično koriste kod prženja. Poširanje ne dodaje masnoće niti kalorije, a zadržava hranjive tvari u jajima, čineći obrok i laganim i hranjivim".

Iz Health Digesta prenose da poširanjem jaja osiguravate da se na tanjuru ne nađe dodatni kolesterol. Osim toga, ova vrsta pripreme ima još jednu prednost koju biste trebali uzeti u obzir.

"Poširanje jaja uključuje kuhanje na nižim temperaturama pri čemu se jaja ne izlažu izravno toplini, što pomaže u smanjenju oksidacije kolesterola", tvrdi Mohr.

Smanjenje oksidacije kolesterola važno je zato što oksidirani kolesterol s vremenom uzrokuje sužavanje arterija, čime se otežava protok krvi, piše Healthline. Što se tiče razine topline, Health Digest piše da je toplina, u ovom slučaju kuhanje jaja na visokoj temperaturi, poznati okidač za oksidaciju kolesterola. To je još jedan razlog zašto su poširana jaja najbolja opcija za one koji žele stabilizirati kolesterol.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.