Liječnici dijele šest uobičajenih znakova raka debelog crijeva kod mladih ljudi

Foto: Shutterstock

Usred zabrinjavajućeg globalnog porasta slučajeva raka debelog crijeva, liječnici diljem svijeta upozoravaju posebno mlađe ljude na najizraženije simptome ove bolesti.

Studija iz 2019. godine pokazala je da je nevjerojatnih 20% slučajeva raka debelog crijeva otkriveno kod osoba mlađih od 55 godina, što je značajan porast u odnosu na samo 11% iz 1995. godine.

Mlađi pacijenti kasnije traže pomoć

Jedan od najvećih izazova jest to što mlađe generacije ne posjećuju liječnika na vrijeme kada primijete simptome, za razliku od starijih pacijenata. Često dolaze kada je bolest već u kasnijoj fazi što značajno otežava liječenje.

Kako bi podigli svijest o ovoj opasnoj bolesti, medicinski stručnjaci koriste svoje platforme kako bi potaknuli ljude da prepoznaju rane znakove raka debelog crijeva. Evo šest ključnih simptoma koje ne smijete ignorirati.

Rektalno krvarenje

Ako primijetite krv u stolici ili na toaletnom papiru, to bi mogao biti znak raka debelog crijeva. Iako male količine krvi mogu ukazivati na druge tegobe, poput hemoroida ili analne fisure, veće količine krvi, osobito svjetlocrvene, najčešći su pokazatelj raka. Ako primijetite ovaj simptom, odmah se obratite liječniku.

Promjene u navikama pražnjenja crijeva

Tumori u debelom crijevu ili rektumu mogu utjecati na način na koji se formira stolica. To može rezultirati čestim zatvorom, proljevom ili osjećajem da crijeva nisu potpuno ispražnjena.

Bolovi ili grčevi u trbuhu

Bol u trbuhu može biti povezana s raznim stanjima, poput probavnih smetnji, infekcija ili menstrualnih tegoba. No, ako je bol stalna i neuobičajena, mogla bi ukazivati na rak debelog crijeva.

Neobjašnjiv gubitak težine

Gubitak nekoliko kilograma može se činiti poželjnim, ali ako se događa bez ikakvog svjesnog truda, to može biti razlog za zabrinutost. Tumori u probavnom sustavu mogu otežati prehranu, a ponekad otpuštaju hormone koji potiskuju apetit. Ako izgubite oko 5% svoje tjelesne težine u šest mjeseci bez jasnog razloga, svakako se obratite liječniku.

Anemija

Krvarenje uzrokovano tumorima može dovesti do anemije – nedostatka željeza potrebnog za stvaranje crvenih krvnih stanica. Simptomi anemije uključuju umor, hladne ruke i stopala, glavobolje i probleme s disanjem. Ako primijetite ove simptome, svakako posjetite liječnika.

Ekstremni umor

Za razliku od uobičajenog umora, kod raka debelog crijeva, umor postaje toliko jak da otežava čak i osnovne dnevne aktivnosti poput ustajanja iz kreveta ili kretanja po stanu. Ako osjetite stalni i neobjašnjivi umor, vrijeme je da posjetite svog liječnika.

Ne ignorirajte simptome. Rano prepoznavanje spašava živote

Rak debelog crijeva jedan je od najteže izlječivih karcinoma ako se otkrije u kasnoj fazi. Stoga, ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, ne oklijevajte – obratite se svom liječniku. Rano otkrivanje može spasiti život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.