Kardiolog tvrdi da tri vrste voća mogu doprinijeti čišćenju arterija

Foto: Pexels

Zdravlje srca igra ključnu ulogu u cjelokupnom blagostanju. Jedan od važnih dijelova kardiovaskularnog zdravlja jest zdravlje arterija. Srećom, prehrana bogata hranjivim tvarima, poput voća, može pomoći u održavanju arterija čistima i funkcionalnima. Prema kardiologu dr. Bhaskaru Semithi, određene vrste voća pružaju hranjive tvari i antioksidanse koji mogu doprinijeti zdravlju srca. Uključivanjem tih namirnica u svakodnevnu prehranu možemo spriječiti upale, smanjiti kolesterol i poboljšati opće kardiovaskularno zdravlje.

Dakle, evo koje vrste voća dr. Semitha preporučuje za održavanje zdravih arterija i smanjenje rizika od bolesti srca.

1. Borovnice

Borovnice nam donose mnoge zdravstvene prednosti. Posebno su bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti arterija od oksidativnog stresa i upala. "Oksidativni stres je jedan od ključnih čimbenika za stvaranje plaka u arterijama", kaže kardiolog za SheFinds. Uključivanje borovnica i drugog bobičastog voća u prehranu može pomoći u smanjenju tog stresa, čime se poboljšava zdravlje srca.

2. Naranče i drugo citrusno voće

Citrusno voće, poput naranči, bogato je vitaminom C, važnim antioksidansom koji podržava funkciju imuniteta i štiti stanice od oštećenja. "Vitamin C igra ključnu ulogu u sprječavanju oksidativnih oštećenja stijenki arterija, što može dovesti do stvaranja plaka", objašnjava dr. Semitha. Redovito konzumiranje naranči, grejpa, limuna i limeta može pomoći u očuvanju zdravlja arterija.

3. Nar

Nar je još jedno voće s impresivnim prednostima za zdravlje srca. Prema dr. Semithi, sadrži vrstu antioksidansa za koje je dokazano da poboljšavaju protok krvi i potencijalno smanjuju nakupljanje plaka. "Nar može pomoći u poboljšanju protoka krvi, opuštanjem arterija i smanjenjem rizika od ateroskleroze", objašnjava kardiolog.

Važno je zapamtiti da održavanje zdravlja srca, osim uravnotežene prehrane, zahtijeva i promjene u životnom stilu poput redovitog vježbanja, upravljanja stresom i izbjegavanja štetnih navika poput pušenja. Iako prehrana igra središnju ulogu u zdravlju, dodavanje ovih namirnica svojoj prehrani ne bi trebalo biti jedina stvar na koju se oslanjamo kada je riječ o zdravlju srca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.