Dva dodatka koja mogu sniziti razinu kortizola i salo na trbuhu, prema liječniku

Foto: Shutterstock

Kortizol, koji se često naziva "hormon stresa", igra ključnu ulogu u odgovoru tijela na stres. Povišene razine kortizola, osobito ako su kronične, mogu dovesti do povećanja masnoće na trbuhu jer hormon potiče skladištenje masti u području trbuha.

Ta vrsta masti nije samo kozmetički problem, već i faktor rizika za razne zdravstvene probleme, uključujući bolesti srca i dijabetes. Liječnik dr. Shlomo Widder tvrdi da određeni dodaci pomažu u snižavanju razine kortizola i, kao rezultat toga, smanjuju salo na trbuhu. Istaknuo je dvije opcije.

1. Magnezij

Magnezij povećava osjetljivost na inzulin, što pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. Bolja kontrola šećera u krvi može smanjiti nakupljanje masti, osobito u području trbuha. Magnezij također utječe na proizvodnju i funkciju neurotransmitera, poput serotonina, koji potiču opuštanje i mogu smanjiti razinu stresa. Niže razine stresa obično rezultiraju smanjenom proizvodnjom kortizola.

"Magnezij podržava više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu. Ključan je za regulaciju odgovora na stres i može sniziti razinu kortizola. Kliničko iskustvo pokazuje da pacijenti koji održavaju odgovarajuću razinu magnezija, prijavljuju bolji san i manji stres, što neizravno pomaže u smanjenju abdominalne masnoće", kaže dr. Widder za SheFinds.

2. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline imaju snažno protuupalno djelovanje. Kronična upala povezana je s povećanom proizvodnjom kortizola, pa smanjenje upale može pomoći u snižavanju razine kortizola.

"Prisutne u ribljem ulju, omega-3 masne kiseline bore se protiv upale i smanjuju razinu kortizola. Pacijenti često prijavljuju smanjenje abdominalne masnoće i poboljšano metaboličko zdravlje uz redoviti unos omega-3 masnih kiselina, što je potkrijepljeno studijama koje ukazuju na njihovu učinkovitost protiv nakupljanja masnoće uzrokovanog stresom", zaključio je liječnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.