Dvije vrste kruha koje treba izbjegavati. Uzrokuju probavne tegobe i debljanje

Foto: Shutterstock

KRUH je za mnoge neizostavan obrok, nudi brz i jednostavan izvor ugljikohidrata. Međutim, nije zdravo jesti sve vrste kruha. Neki, posebno oni napravljeni od rafiniranih brašna i s puno dodanih šećera, mogu narušiti probavu i uzrokovati debljanje. Takvi kruhovi obično nemaju važnih nutrijenata i vlakana, uzrokujući skokove šećera u krvi i probleme s probavom.

Nutricionistica i dijetetičarka Lisa Richards izdvojila je koje bi vrste kruha trebalo jesti manje ili, najbolje, u potpunosti izbjegavati.

Koje vrste kruha bi trebalo izbjegavati?

Kao prvu vrstu kruha koju bi trebalo izbjegavati, Richards izdvaja bijeli kruh. Kako prenosi She Finds, ova vrsta kruha napravljena je od rafiniranog brašna iz kojeg su tijekom obrade uklonjene mekinje i klice, a ovaj proces uklanja većinu vlakana.

Vlakna su ključna za zdravu probavu jer dodaju volumen stolici i pomažu hrani da prolazi kroz probavni trakt. Bez dovoljno vlakana, mogli biste iskusiti zatvor i druge probavne tegobe. Općenito, konzumiranje kruhova s malo nutrijenata može dovesti do loše prehrane, uzrokujući da se osjećate manje siti i skloniji prejedanju. Ovaj nedostatak sitosti može doprinijeti debljanju.

"Bijeli kruh, koji se često koristi za sendviče, najgori je oblik kruha za konzumaciju iz mnogih razloga, ali posebno zbog svojih upalnih učinaka. Prerađeni proizvodi poput ovoga prošli su proces rafiniranja gdje su vlakna i korisni nutrijenti uklonjeni, a možda zamijenjeni sintetičkim verzijama", objašnjava Richards. 

Također, izdvojila je da bi se trebalo izbjegavati i slatki kruhovi. Zaslađeni kruhovi sadrže dodane šećere koji mogu uzrokovati brze skokove razine šećera u krvi. Ti skokovi mogu dovesti do povećane proizvodnje inzulina, potičući skladištenje masnoća i potencijalno dovodeći do inzulinske rezistencije s vremenom. Visok unos šećera također je povezan s upalama, što može utjecati na zdravlje crijeva i pridonijeti probavnim problemima.

Dijetetičarka upozorava da je rafinirani šećer u kruhu "štetan iz mnogo razloga jer je visoko upalni, kao i izvor hrane za loše bakterije u crijevima. Što dulje jedete prehranu bogatu šećerom, vaše tijelo postaje otpornije na učinke inzulina u smanjenju šećera u krvi".

Redovita konzumacija ovakvih vrsta kruha može povećati upale i uzrokovati debljanje. Osim onih koje treba izbjegavati, postoje i vrste kruhova koje bismo trebali češće konzumirati. Nutricionistica Christine VanDoren za She Finds izdvojila je da bi se na našem meniju češće trebale pronaći ove tri vrste kruha: raženi kruh, integralni kruh i kruh od kiselog tijesta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.