Nutricionistica: Ako imate preko 40 i želite bolje zdravlje mozga, jedite 3 namirnice

Foto: Pexels

Kako starimo, održavanje zdravlja mozga postaje sve važnije, a jedan od najboljih načina za to je davanje prioriteta prehrani zdravoj za mozak. Prehrana igra jednu od glavnih uloga u borbi protiv uobičajenih kognitivnih izazova, poput zbunjenosti, zaboravljivosti, nedostatka koncentracije i jasnoće razmišljanja, kod osoba starijih od 40 godina. 

Hranjive tvari koje konzumiramo presudne su kada se radi o podršci kognitivnih funkcija, kao što su pamćenje, fokus i vještine rješavanja problema. Štoviše, prehrana ima dvostruku ulogu u promicanju zdravlja mozga: poboljšava protok krvi i smanjuje upalu. Dakle, uz pomoć prehrane, možemo proaktivno podržati zdravlje svog mozga kako starimo, ublažavajući kognitivni pad i pospješujući oštriji um koji je sposoban ispuniti zahtjeve svakodnevnog života s jasnoćom i otpornošću.

No, koje su neke od najboljih namirnica za to? Dijetetičarka i nutricionistica, Krutika Nanavati, otkrila je nekoliko odličnih opcija.

1. Sardine i druga masna riba

Iako je losos popularan zbog svojih omega-3 masnih kiselina, Nanavati predlaže da jedemo i sardine, skuše te inćune. "Te vrste ribe sadrže DHA, omega-3 masnoću koja je ključna za zdrave membrane moždanih stanica i kognitivne funkcije", objašnjava za SheFinds. Uključivanje te ribe u obroke osigurava važne hranjive tvari koje podržavaju dugoročno zdravlje mozga.

2. Razno bobičasto voće

"Istražite izvan tradicionalnog bobičastog voća poput borovnica te isprobajte višnje i kupine", preporučuje Nanavati. To je voće moćan izvor antioksidansa koji se bore protiv upala i štite moždane stanice od oksidativnog stresa, značajno pridonoseći sprječavanju kognitivnog pada.

3. Cikla

Iako nije često hvaljena zbog svojih dobrobiti, Nanavati kaže da cikla može učiniti čuda za zdravlje mozga. Nudi znatne kognitivne prednosti zbog sadržaja nitrata. "Cikla potiče proizvodnju dušikova oksida, poboljšavajući protok krvi u mozgu", kaže nutricionistica. Poboljšana cirkulacija krvi podupire kognitivne funkcije i pamćenje, što ciklu čini vrijednim dodatkom prehrani za jačanje mozga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.