Gastroenterolozi otkrili što se događa kada pijemo kavu na prazan želudac

Foto: Unsplash

Bilo da nemamo vremena ili jednostavno nismo tipovi osoba koji redovito doručkuju, uobičajeno je piti kavu na prazan želudac, za koju smo vjerojatno čuli da je loša za naša crijeva. Međutim, dobra vijest je da ispijanje kave na prazan želudac samo po sebi nije loše za nas, a naš se želudac obično može prilagoditi kako bi se zaštitio. No, to može uzrokovati određenu nelagodu.

"Mnogo je dobrobiti povezanih s konzumacijom kave kada je u pitanju gastrointestinalni trakt. No, piće se ocrnjuje zbog kofeina i zato što je sada dosta zašećereno, ali se u medicini koristi stoljećima", rekla je gastroenterologinja dr. Sunana Sohi za HuffPost.

Uz to, dr. Sohi je objasnila da kava utječe na razinu želučane kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki ljudi mogu se suočiti s probavnim problemima koji se mogu lako riješiti izbjegavanjem kofeina ili uživanjem u šalici kave uz neku hranu.

Gastroenterologinja dr. Supriya Rao objašnjava: "Kofein potiče proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želučane kiseline." Iako taj hormon pomaže u pokretanju procesa probave, također povećava kiselost u želucu.

Osim toga, fenoli, spojevi prisutni u kavi, također doprinose razini kiselosti u crijevima.

Pijenje kave na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline

"Kava ima pH oko 5, dok naša želučana kiselina ima pH oko 2, što znači da je želučana kiselina kiselija", napomenula je dr. Rao. Zbog toga bi naš želudac trebao moći podnijeti kiselinu koju uzrokuje pijenje kave.

Međutim, sve ovisi o osobi, ističe dr. Sohi. "Svaka hrana uzrokuje proizvodnju želučane kiseline, ali kava je poznata po tome što je proizvodi više. Ako se osjećate naduto ili imate bolove u gornjem dijelu trbuha i mučninu nakon što ste pili kavu na prazan želudac, to znači da imate problema", pojasnila je.

Dr. Rao se slaže: "Nije nužno da je previše kiselosti problem jer želudac može podnijeti kiselinu i ima puno sluzi koja ga štiti. Problemi nastaju kad vaš jednjak ne može izdržati tu vrstu kiselinskog oštećenja. Nije opasno - kava ne uzrokuje čireve, ali može izazvati nelagodu."

Dakle, pijenje kave na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline. Više razine kiseline ne uzrokuju probleme mnogim ljudima, ali mogu izazvati nelagodu kod nekih. Ako pripadate toj skupini, pokušajte piti kavu uz obrok, zaključuju gastroenterologinje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.