HGSS-ovci spasili osobu otrovanu opasnom biljkom. Evo koji su simptomi

Foto: Shutterstock

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja nedavno su spašavali osobu koja se otrovala biljkom mrazovac. Sada su objavili upute koje će pomoći da naučite prepoznati ovu biljku.

"Biljka mrazovac, lat. (Colchicum autumnale), višegodišnja je zeljasta biljka visoka 20 - 45 cm. Zelenih je listova i cvjeta od kolovoza do studenog, sada po toplijem vremenu i duže. Radi cvijeta koji je sličan šafranu, još se naziva: jesenji šafran, jesenski mrazovac, kaćunak, biljni arsenik ili mrazova sestrica. U svim dijelovima biljke nalazi se kolhicin, koji je uzrok trovanja mrazovcem", kažu HGSS-ovci.

Najviše slučajeva trovanja bilježi se u proljetnim mjesecima, kada je doba branja listova jestivog medvjeđeg luka (srijemuš, lat. Allium ursinum), čiji je list sličan listu mrazovca, te tada dolazi do slučajnih otrovanja. 

"Trovanje se bilježi u dva vala: do 12 sati nakon unosa (ovisno o unesenoj količini otrova) te nakon 24 do 72 sata nakon unosa. Simptomi su generalni i uključuju mučninu, povraćanje, bol u trbuhu, proljevaste stolice. U drugoj fazi javljaju se multiorganska zatajenja: srčano zatajenje, aritmije, zatajenje bubrega i jetre, respiratorni distres, a na kraju nastupa smrt ako se ne liječi otrovanje", dodaju HGSS-ovci.

Dragi naši, Nedavno smo spašavali osobu koja se otrovala biljkom mrazovac. Pročitajte naše upute i naučite prepoznati...

Objavljuje HGSS - Hrvatska gorska služba spašavanjaSrijeda, 2. listopada 2024.

U slučaju berbe medvjeđeg luka, savjetuje se da se obavezno upoznate s izgledom biljke te berete list po list.

"Listovi mrazovca rastu u spiralnom kupu, dok listovi medvjeđeg luka pojedinačno izlaze iz zemlje. Što god je sumnjivo, nemojte brati, a pogotovo konzumirati. Za svaku pojavu simptoma uvijek zovite 112", zaključili su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.