Jedenje jednog tropskog voća može pomoći u smanjenju rizika od bubrežnih kamenaca

Foto: Shutterstock

BUBREŽNI kamenci prilično su česti; otprilike jedna od deset osoba barem jednom u životu ima problema s njima, prenosi National Kidney Foundation. Veličina bubrežnih kamenaca može biti različita; u nekim slučajevima mogu biti poput veličine zrnca pijeska, dok u drugima zahtijevaju operativni zahvat kako bi se uklonili.

Ako imate problema s bubrežnim kamencima, oni mogu uzrokovati simptome poput boli u donjem dijelu leđa, krvi u mokraći, groznice ili mokraće koja je vrlo neugodnog mirisa. U slučaju da imate neke ili sve ove simptome, to znači da bubrežni kamenac ne može samostalno izaći iz tijela, već ćete morati potražiti pomoć liječnika. 

Kako prenosi Health Digest, prehrana bogata natrijem i mesom, a niska kalcijem i tekućinom, povećava rizik od bubrežnih kamenaca jer povećava koncentraciju urina i čini ga kiselijim. To utječe na stvaranje kristala u bubrezima. Međutim, dodaju da jedenje voća i povrća ne samo da hidrira, već osigurava i unos hranjivih tvari poput kalija, magnezija i limunske kiseline koje sprječavaju stvaranje bubrežnih kamenaca. 

Koje je voće najbolje jesti za sprječavanje bubrežnih kamenaca?

Kao najbolje voće koje možete jesti, a koje pomaže u sprječavanju stvaranja bubrežnih kamenaca, naveli su ananas. Ovo tropsko voće sastoji se od 86 posto vode te ima 685 miligrama limunske kiseline na sto grama, što može pomoći u smanjenju razine kiselosti organizma.

Kiselina u hrani ne znači nužno i više kiseline u metaboličkim procesima tijela, prenosi Health Digest. To ima veze s količinom proteina, fosfora, kalija, magnezija i kalcija koji se konzumiraju, a koji doprinose potencijalnom opterećenju bubrežne kiseline ili PRAL-u. Također, proteini i fosfor u hrani čine tijelo kiselijim i mogu opteretiti bubrege, dok kalij, magnezij i kalcij smanjuju razinu kiseline u tijelu.

Šalica ananasa ima PRAL (Potential Renal Acid Load) rezultat od minus 3.67, što pomaže u stvaranju manje kiseline u organizmu, čime se smanjuje rizik od bubrežnih kamenaca. Općenito, voće i povrće najčešće imaju negativan PRAL rezultat, koji pozitivno utječe na bubrege. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.