Pet vrsta sjemenki pomoći će u snižavanju kolesterola i smanjenju rizika od tromboze

Foto: Pixabay

Za zdravlje je važna raznolika i uravnotežena prehrana, što znači i uključivanje nekih vrsta sjemenki. One sadrže bogatstvo esencijalnih nutrijenata koji podržavaju različite funkcije u organizmu. Portal Doctor Peter objavio je koje se smatraju najzdravijima i zašto.

Sjemenke bundeve sadrže puno magnezija koji utječe na zdravlje kostiju, normalizira krvni tlak i jača živčani sustav. Također smanjuju rizik od razvoja dijabetesa i reguliraju šećer u krvi. Sadrže mangan, krom, željezo i silicij. Fitosteroli sadržani u njima smanjuju količinu lošeg kolesterola i pomažu u zaštiti od ateroskleroze. Masne kiseline u njihovom sastavu utječu na jačanje srca i krvnih žila. Vitamin E poboljšava zgrušavanje krvi i smanjuje vjerojatnost nastanka krvnih ugrušaka. Cucurbitin pomaže eliminirati parazite iz tijela.

Sjemenke lana sadrže mnogo tiamina koji je važan za pravilan metabolizam masti i ugljikohidrata u tijelu, rad živčanog sustava te zdravlje srca i krvnih žila. Sadrže omega-3 i alfa-linolensku kiselinu. Arginin jača srce i poboljšava imunitet. Sjemenke lana sadrže i mikroelemente koji su važni za normalno funkcioniranje organizma.

Sjemenke kumina sadrže veliku količinu antioksidansa. Timokinon smanjuje rizik od ateroskleroze i štiti stanice jetre i mozga. Korisni su za osobe koje pate od alergija.

Sjemenke sezama sadrže bakar, željezo, kalij, cink, silicij, fosfor i mangan. Sesamin usporava starenje organizma. Sezam poboljšava rad mozga, budnost i gastrointestinalni rad te pomaže u prevladavanju nesanice.

Sjemenke suncokreta sadrže mnoge vitamine, kao i cink, mangan, kalcij, selen, fosfor i magnezij. Jačaju imunološki sustav i pomažu u izbjegavanju postporođajne depresije.

Pomoć: Ako imate problema sa želucem i jetrom, sjemenke treba konzumirati s oprezom te se prije jela posavjetovati s liječnikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.