Visoke i mršave djevojčice imaju veći rizik od mučne, a "nevidljive" bolesti

Foto: 123RF

ENDOMETRIOZA je bolest koja, prema pojedinim podacima, trenutno zahvaća gotovo 200 milijuna žena diljem svijeta. Ona drastično smanjuje kvalitetu života iako je često gotovo nevidljiva.

Riječ je o bolesti koju karakterizira pojava tkiva sluznice koja oblaže maternicu na različitim mjestima u tijelu na kojima se inače ne bi trebalo nalaziti, odnosno bilo gdje izvan maternice. Poput jajnika, jajovoda, mokraćnog mjehura, rektuma, rodnice, itd.

Iako uzrokuje bol i neugodu, "skrivena" je i nema simptoma koje drugi ljudi vide pa mnogi, uglavnom oni koji je nisu osjetili na vlastitoj koži, ne shvaćaju ozbiljnost i posljedice ove bolesti. Upravo na to je nevjerojatno snažnom fotografijom upozorila irska glazbenica Ruth-Anne Cunningham koja se borila s mučnim stanjem četiri godine - i za to je vrijeme jedva mogla hodati ili napustiti kuću.

Nažalost, liječnici još uvijek ne znaju što uzrokuje endometriozu, ali 66-godišnje istraživanje došlo je do zanimljivih (i neočekivanih) rezultata. Studija objavljena u časopisu Annals of Human Biology prva je koja je otkrila povezanost između rizika od endometrioze i visine u djetinjstvu te indeksa tjelesne mase (BMI). Stručnjaci se nadaju kako će im ova saznanja pomoći u bržoj dijagnozi bolesti i početku liječenja.

Nekoliko dosad utvrđenih čimbenika rizika za endometriozu uključuju menstruaciju koja počinje u ranoj dobi, kraće cikluse i obiteljsku anamnezu bolesti.

No, ova studija je otišla korak dalje. Istraživači su proučavali težinu djeteta pri rođenju, BMI u djetinjstvu te visinu djeteta kako bi otkrili povećavaju li ovi faktori rizik od endometrioze. U istraživanju je sudjelovalo 171.362 djevojčica u dobi od sedam do 13 godina, rođenih u Danskoj između 1930. i 1996., a ono je započelo 1977. Završeno je u lipnju 2017. godine.

Rezultati su otkrili da su djevojčice s višim BMI-jem u djetinjstvu imale niži rizik od endometrioze, dok se kod viših djevojčica češće dijagnosticirala bolest. No, nije primijećena poveznica između težina pri rođenju i ove bolesti, navodi The Sun.

Stručnjaci smatraju da je objašnjenje estrogen koji je ključan za ubrzanje vertikalnog rasta koji se javlja tijekom puberteta, a poznato je i da on potiče rast stanica endometrija.

"Ovi rezultati daju važan doprinos našem ograničenom razumijevanju endometrioze, istodobno naglašavajući koliko još moramo naučiti o biološkim procesima koji stoje iza njega", zaključila je jedna od autorica studije dr. Jennifer Baker.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.