Želite brži metabolizam? Izbjegavajte tri vrste hrane, kaže liječnik

Foto: Unsplash

Probavni sustav igra ključnu ulogu u razgradnji hrane i apsorpciji hranjivih tvari, opskrbljujući tijelo energijom koja mu je potrebna. Međutim, određene namirnice mogu loše utjecati na probavni sustav i usporiti metabolizam. Visoko prerađena hrana, ona s visokim udjelom masnoća ili niskim udjelom vlakana, može dovesti do usporene probave te otežati tijelu učinkovitu razgradnju i iskorištavanje hranjivih tvari. S vremenom to može pridonijeti probavnim problemima, nelagodi i sporijem metabolizmu.

Liječnik dr. Kubanych Takyrbashev i dijetetičarka Trista Best upozorili su na tri vrste hrane koje mogu negativno utjecati na probavni sustav te usporiti metabolizam.

1. Sir i mliječni proizvodi

Mnogi mliječni proizvodi, osobito sirevi, bogati su zasićenim mastima. Te masti dulje se probavljaju, što može usporiti probavni proces i dovesti do zatvora. S vremenom, spora probava može utjecati na metabolizam jer tijelo više radi na razgradnji takve hrane.

"Masnoćama u mliječnim proizvodima potrebno je više vremena za probavu, što može usporiti proces probave i dovesti do osjećaja nadutosti i nelagode. Mnogi ljudi ne podnose laktozu, što znači da im nedostaje enzim laktaza, potreban za razgradnju laktoze, šećera koji se nalazi u mliječnim proizvodima. To može rezultirati plinovima, grčevima i zatvorom. Nedostatak vlakana u siru i drugim mliječnim proizvodima također pridonosi usporenoj probavi jer vlakna pomažu regulirati rad crijeva i održavaju neometano funkcioniranje probavnog sustava", objasnila je Best za SheFinds.

2. Prerađena hrana i grickalice s visokim udjelom šećera

Većina grickalica s visokim udjelom šećera, poput slatkiša, peciva i slatkih pića, ima malo vlakana, koja su neophodna za pravilno kretanje hrane kroz probavni sustav. Bez dovoljno vlakana, probava se može usporiti, što dovodi do zatvora i nadutosti.

"Prerađena hrana i slatke grickalice mogu iznenađujuće ometati probavu i usporiti metabolizam. Te namirnice često su prepune rafiniranih šećera, nezdravih masnoća i umjetnih dodataka koji ometaju ravnotežu crijevnih bakterija. Ta neravnoteža može dovesti do zatvora, nadutosti i usporene probave. Nadalje, napor potreban za preradu te hrane s visokim udjelom šećera i masti može dovesti do inzulinske rezistencije, što dodatno usporava metabolizam", napominje dr. Takyrbashev.

3. Pržena hrana

Pržena hrana često se priprema u uljima koja su bogata nezdravim masnoćama, posebno trans mastima. Ovim mastima treba dulje da se probave, zbog čega se hrana sporije kreće kroz probavni sustav. To može dovesti do nadutosti, probavnih smetnji i zatvora, a sve to loše utječe na cjelokupnu probavu.

"Pržena hrana, poput krumpirića i pržene piletine, može iznenađujuće ometati probavu i metabolizam. Visok sadržaj masnoća i nezdrave trans masti u ovoj hrani usporavaju probavni proces. Budući da su te masnoće teže probavljive, mogu uzrokovati osjećaj tromosti. Osim toga, prekomjerni unos kalorija i utjecaj pržene hrane na zdravlje crijeva mogu pridonijeti sporijem metabolizmu", zaključio je liječnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.