13 popularnih kuhinjskih trikova koji su potpuno beskorisni

Foto: Shutterstock

SVI SMO čuli razne savjete i trikove koji su navodno nezamjenjivi u kuhinji. Međutim, koliko puta ste se zapitali koji od tih savjeta su zaista korisni?

Danas ćemo istražiti neke od najpoznatijih kuhinjskih mitova i objasniti zašto oni zapravo ne funkcioniraju. Možda će vam neki od njih biti poznati, a možda će vas neki iznenaditi.

1. Krumpir će upiti višak soli u juhi

Ako ste previše posolili juhu, mnogi će savjetovati da dodate cijeli oguljeni krumpir kako bi upio višak soli. No, to neće riješiti problem. Dodavanje krumpira u preslanu juhu ili varivo nije čarobno sredstvo koje će apsorbirati višak soli. Krumpir će upiti dio tekućine iz jela, ali neće selektivno ciljati samo na sol.

Najlakše rješenje je dodati još vode. U juhama, varivima i drugim receptima s dosta tekućine dodavanje malo vode, temeljca bez natrija ili druge neslane tekućine, uspješno će razrijediti koncentraciju soli. Ako ste na ovaj način previše prorijedili ono što kuhate, promiješajte malo jestivog škroba u hladnoj vodi i dodajte vašem jelu kao zgušnjivač.

2. Ocat i soda bikarbona olakšavaju guljenje jaja

Mnogi vjeruju da dodavanje sode bikarbone u vodu olakšava guljenje kuhanih jaja. Međutim ova metoda nije učinkovita. Isto vrijedi i za trik s dodavanjem octa, samo ćete potratiti sastojke koje biste mogli iskoristiti za nešto drugo.

Najbolje rješenje je staviti jaja u kipuću vodu i nakon kuhanja ih ohladiti u ledenoj vodi.

3. Dodavanje soli ubrzava ključanje vode

Iako mnogi smatraju da sol ubrzava ključanje vode i skraćuje vrijeme kuhanja, to nije točno. Voda s dodanom soli ključa na nešto višoj temperaturi i trebat će joj malo više vremena da zavrije.

Međutim razlika u vremenu potrebnom da voda proključa s ili bez soli može biti vrlo mala i vjerojatno nije primjetna u svakodnevnom kuhanju.

4. Češnjak je najbolje oguliti tako da ga protresete u posudi

Ovaj savjet kaže da možete skinuti opnu s češnjaka tako da stavite nekoliko češnjeva u posudu s poklopcem i dobro je protresete. Međutim, ako češnjak nije pretjerano suh, ovaj trik neće uspjeti, a takav češnjak ionako nije najprikladniji za kuhanje.

Što je češnjak svježiji, to se opna više lijepi za njega i nema tog protresanja koje bi ju uspješno skinulo s njega.

5. Namakanje luka sprječava suze

Svi smo pustili pokoju suzu dok smo sjeckali luk, ali nažalost za ovaj problem nema mnogo rješenja, osim nošenja zaštitnih naočala. Specifični kemijski iritant koji se nalazi u soku luka stimulira suzne žlijezde u očima, tako da nikakva količina ispiranja to neće riješiti. 

 Vrlo oštar nož može smanjiti količinu soka koji izlazi iz luka, što može malo pomoći.

6. Kuhača može zaustaviti prelijevanje lonca koji kipi

To je popularan trik, ali ne postoji znanstveno objašnjenje koje bi sugeriralo da će stavljanje drvene kuhače preko lonca spriječiti da njegov sadržaj prekipi. Može zaustaviti prelijevanje onoga što kuhate na djelić sekunde, što bi moglo biti dovoljno vremena da skinete lonac sa štednjaka ili smanjite plin, ali neće spriječiti da se sadržaj na kraju prelije.

Najbolja praksa je uvijek pratiti ono što kuhate i prilagoditi temperaturu prema potrebi.

7. Rupa na ručki tave služi i kao držač za kuhaču

Iako se čini kao zgodno mjesto za postavljanje žlice ili kuhače, rupa na dršci tave zapravo je predviđena za vješanje. Neće sve žlice ili kuhače odgovarati toj rupi niti će stajati pod takvim kutom da ne kaplju po površini štednjaka.

8. Mljevenjem šećera dobit ćete šećer u prahu

Osim ako nemate industrijski mlin, malo je vjerojatno da ćete uspjeti proizvesti fini šećer u prahu iz običnog granuliranog šećera. Mlinac za kavu je najprikladniji alat za ovu svrhu, no krajnji proizvod će se razlikovati po teksturi i kvaliteti, što može utjecati na ishod vaših slastica.

9. Tjesteninu treba isprati nakon kuhanja

Ispiranjem tjestenine nakon kuhanja uklanja se škrob. To može dovesti do toga da se umak neće dobro povezivati s tjesteninom. Kako tjestenina ne bi bila ljepljiva, kuhajte je u dovoljno velikoj posudi, često je miješajte i kuhajte dok ne postane al dente.

10. Kruh će duže ostati svjež u hladnjaku

Čuvanje kruha u hladnjaku može usporiti razvoj plijesni, ali će ubrzati sušenje. Ako ne želite jesti samo tostirani kruh, bolje je držati kruh izvan hladnjaka kako bi ostao mekan.

S druge strane, kruh dobro podnosi zamrzavanje. Ako ga ne planirate brzo potrošiti, možete ga smjestiti u zamrzivač. Kada odlučite konzumirati zamrznuti kruh, samo ga odmrznite na sobnoj temperaturi ili u pećnici i bit će ponovo svjež i ukusan.

11. Piletinu treba oprati prije kuhanja

Pranje piletine prije kuhanja nije preporučljivo. Voda neće ukloniti štetne mikroorganizme, a piletina će biti sigurna za konzumaciju kada se ispeče ili skuha. Pranje sirove piletine može dovesti do širenja bakterija, poput salmonele, na druge površine u kuhinji, što može povećati rizik od trovanja hranom.

12. Sjemenke su najljući dio čili papričica

Mnogi misle da su sjemenke najljući dio čili papričica. Zapravo, najljući dio je bijela opna koja se nalazi u unutrašnjosti svake paprike. Iako sjemenke mogu djelovati vrlo ljuto zbog svoje blizine opni, one same po sebi sadrže malo ili čak nimalo kapsaicina, tvari koja je odgovorna za ljutinu papričica. Kada se opna prereže i kapsaicin oslobodi, sjemenke mogu upiti nešto od te ljutine.

13. Tjestenini treba dodati ulje dok se kuha

Tjestenina se često lijepi zbog visokog sadržaja škroba. Kada dodate ulje u kipuću vodu, ono će plutati na površini. Ulje i voda se ne miješaju i zato će većina ulja ostati na vrhu i neće imati puno kontakta s tjesteninom koja se kuha ispod.

Ako želite spriječiti lijepljenje tjestenine, često je miješajte dok se kuha, i to u dovoljnoj količini vode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.