Ako još pamtite mamine mekane i sočne čupavce, evo savjeta kako dobiti baš takve

Foto: Shutterstock

MALO tko ne voli čupavce, a nama su definitivno jedan od onih kolača koji nas odmah vraćaju u djetinjstvo. Ako se još uvijek sjećate onih mekanih i sočnih koje je mama radila - evo nekoliko savjeta kako dobiti baš takve čupavce i što je zapravo ključno u pripremi.

1. Mekan i sočan biskvit

Za biskvit koristite maslac umjesto ulja - maslac daje bogatiji okus. Pazite da bude sobne temperature kako bi se dobro umiješao. Dodajte malo mlijeka ili jogurta, koji će učiniti biskvit mekšim. Biskvit nemojte prepeći - pecite ga na umjerenoj temperaturi (180 stupnjeva), na kojoj će ostati mekan i neće se osušiti. Testirajte ga čačkalicom - kada izađe suha, biskvit je gotov.

2. Savršena čokoladna glazura

Pazite na pravi omjer čokolade i tekućine. Glazura ne smije biti previše gusta (teško se nanosi) ni previše rijetka (upije se i ne ostavi dovoljno okusa). Kombinirajte mlijeko, maslac i čokoladu u odgovarajućim omjerima. Dodajte malo šećera ako želite slađi okus. Glazuri možete dodati i malo ruma, vanilije ili narančine korice kako bi dobili poseban okus.

3. Kokos kao završni detalj

Obratite pozornost na kokos - ako koristite već otvoreno pakiranje kokosovog brašna, obavezno ga testirajte jer jednom kad je otvoreno, lako postane žilavo. Ako je kokos suh, a nemate mogućnost nabaviti drugi, lagano ga tostirajte pa će dobiti i dublji okus. Nakon što umočite kocke u čokoladu, rukama lagano pritisnite kokos kako bi se ravnomjerno zalijepio.

4. Pažljiva priprema

Izrežite biskvit na kocke kad je potpuno hladan da se ne mrvi. Koristite vilice ili štapiće za umakanje u čokoladnu glazuru, kako biste izbjegli nered. 

5. Čuvanje

Čupavci su najbolji kad malo odstoje (dan ili dva) kako bi se okusi proželi. Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji na hladnom mjestu kako bi ostali svježi.

Na kraju, pripremili smo i jedan provjereni recept prema kojemu ih pripremamo već godinama. Ako vi radite nešto drugačije ili biste rado podijelili neku svoju tajnu za još bolje čupavce, slobodno podijelite u komentarima!

Recept je ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.