Jelo od krumpira koje su nekoć za doručak jeli farmeri danas je simbol Švicarske

Foto: Shutterstock

ŠVICARSKI rösti tradicionalno je jelo od krumpira koje se može pripremati kao više popečaka ili jedan veliki popečak veličine tanjura. Rösti se smatra simbolom švicarske kuhinje, a nekoć su ga farmeri u ruralnim dijelovima kantona Bern pripremali za doručak. Bio je to pravi izdašan obrok kojim su započinjali dan i koji im je davao energiju za sve zahtjevne poslove na farmi.

Jednostavno jelo koje je farmerima davalo snagu za rad

Ime "rösti" dolazi od njemačkog glagola "rösten", što znači pržiti ili peći, a opisuje način pripreme ovog jela. Iako točno vrijeme nastanka krumpirovih popečaka nije poznato, postoje dokumenti u kojima se spominju već u 17. stoljeću kao jednostavno, seljačko jelo.

Rösti se priprema od naribanog sirovog ili prethodno kuhanog krumpira, koji se oblikuje u pljeskavicu i peče na tavi dok ne dobije zlatno-smeđu koricu. Ponekad se dodaju i luk, slanina ili sir, no u osnovnom receptu pravi se samo s krumpirom.

S obzirom na to da se radi o nacionalnom simbolu, u švicarskom gradu Friborgu održava se Rösti Fest. Gosti na festivalu mogu isprobati tradicionalne i moderne verzije jela, ali i sudjelovati u radionicama i naučiti kako pripremiti savršeno pečen rösti.

Danas su ovi popečci jelo za sve prilike, a serviraju se kao predjelo, prilog ili samostalno jelo. Mi smo ga često pripremali i kao prilog, ali i kao snack na druženjima, a gosti su uvijek bili oduševljeni.

Potrebni sastojci

Rösti volimo zbog jednostavnih sastojaka.

  • krumpir
  • sol
  • papar
  • maslac
  • maslac za prženje

Kako se priprema

Ogulite krumpir, naribajte ga i ocijedite pa ga stavite u posudu. Dodajte mu maslac, sol i papar i dobro promiješajte. Oblikujte popečke (ili jedan veliki) i pecite ih na maslacu dok ne postanu zlatne boje. Nakon pečenja röstije stavljajte na papirnati ručnik i poslužite dok su topli.

Cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.