Amerikanci žele krumpir kategorizirati kao žitaricu

Foto: Unsplash

PREMA američkoj službi za ekonomska istraživanja Ministarstva poljoprivrede, kada Amerikanci jedu povrće, uglavnom jedu krumpir i rajčice. U 2019. prosječni je Amerikanac pojeo gotovo 25 kilograma krumpira i 15 kilograma rajčica.

No postoji šansa da će agencija ponovno klasificirati krumpir premještajući ga iz škrobnog povrća u kategoriju žitarica, riže i drugih ugljikohidrata. Kako piše Wall Street Journal, američki Savjetodavni odbor za prehrambene smjernice sastavlja svoje prehrambene smjernice za 2025., a status krumpira bi se mogao promijeniti.

A zašto? Inicijatori kažu da sa sve većim brojem modernih dijeta i novih obrazaca prehrane žele osigurati da svi dobivaju dovoljno hranjivih tvari, bilo da jedu više krumpira, kruha ili graha. Dakle, Amerikanci bi od 2025., ako svaki dan pojedu pomfrit, mogli reći kako svaki dan jedu žitarice.

Inače, dijetetske smjernice kod njih hranu svrstavaju u pet kategorija - mliječne proizvode, voće, žitarice, proteine ​​i povrće. No neki su se ljudi iz struke pobunili oko premještanja krumpira iz jedne u drugu kategoriju.

"Škrobno povrće i žitarice dvije su izrazito različite skupine namirnica koje imaju izrazito različite uloge u unosu hranjivih tvari u prehranu. Za razliku od žitarica, bijeli krumpir bogat je kalijem, kalcijem, vitaminom C, vitaminom B6 i vlaknima", govore. Nije jasno kako će se ova situacija rasplesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.