Jeste li probali splitsku tortu? Obožava je i Severina, imamo starinski recept

Foto: Nera Nikolić

SPLITSKA TORTA dalmatinski je favorit koji se priprema u svim svečanim prilikama, posebno za blagdane. Riječ je o kolaču s biskvitom od orašastih plodova i voća te kremom od žumanjaka - ključni sastojci su smokve, grožđice i orasi, a neki u biskvit stavljaju i bademe.

Na internetu se može pronaći stotine varijanti recepata za ovu tortu, koja je vrlo jednostavna za pripremu (a voli je i Severina), a svoj je recept u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila naša čitateljica Nera Nikolić. 

"Još jedan izbor tradicionalne dalmatinske kuhinje - splitska torta. Ako je niste probali, onda vam je toplo preporučujem. Nemojte je načeti isti dan, pričekajte najmanje dva dana da kore malo omekšaju i ne čuvajte je u hladnjaku, već u hladnijoj prostoriji na 17 do 18 stupnjeva. Uživajte", napisala je čitateljica, a evo i recepta.

Potrebni sastojci

Tradicionalna splitska torta radi se od biskvita koji se podijeli na tri dijela i kreme od žumanjaka. Bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

  • orasi
  • smokve
  • grožđice
  • naranča
  • brašno
  • šećer
  • jaja
  • šećer u prahu
  • vanilin šećer
  • maslac.

Kako je napraviti

Isjeckanom voću dodajte naribanu koricu naranče i brašno te dobro promiješajte. Bjelanjke sa šećerom istucite u čvrsti snijeg i u njega zatim umiješajte smjesu s voćem i brašnom. Smjesu ulijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta. Ohlađeni biskvit podijelite na tri jednaka dijela.

Pjenasto umutite šećer sa žumanjcima pa kuhajte na pari dok se smjesa ne zgusne. Kremu ostavite da se potpuno ohladi. Pjenasto umutite maslac te mu dodajte kremu i dobro ih sjedinite. Nafilajte biskvit te tortu na kraju ukrasite s malo otopljene čokolade i malo oraha.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.