Bili smo u Beogradu na otvorenju prve akademije za pizza majstore u regiji

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

GORAN ABRAMOVIĆ, iskusni pizza majstor i vlasnik beogradske pizzerije Pietra, odlučio je sa svojim poslovnim partnerima otvoriti prvu akademiju za pizza majstore u ovom dijelu Europe. Goran je prije dvije godine na svjetskom prvenstvu pizza majstora u Napulju koje organizira APN (Associazione Pizzaiuoli Napoletani) pobijedio u po mnogima najtežoj kategoriji S.T.G.

U toj se kategoriji pizza majstori natječu u izradi tradicionalne talijanske pizze, margherite i marinare. Ove je godine u Napulju na istom natjecanju Goran odradio vrlo zahtjevnu ulogu suca pored peći. Beogradska je Pietra uz Majstora i Margaritu već drugu godinu zaredom na europskoj TOP 50 listi najboljih pizzerija, a Beograd je jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti s dvije pizzerije na toj listi.

I zato ne čudi Goranova odluka da svoje znanje, iskustvo i ljubav prema pizzi prenese novim generacijama mladih i talentiranih pizza majstora. S velikim sam zadovoljstvom prihvatio Goranov poziv na domjenak povodom svečanog otvaranja njegove akademije.

Stručnjaci i virtuozi

Sjeo sam u auto i zaputio se u Beograd na adresu Bulevar despota Stefana 128A. Ovo A je bilo presudno za malu anegdotu, o kojoj ću na kraju ove priče. Na svečanom je otvorenju uvodni govor održao i Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji. On se zahvalio svima koji su pokrenuli ovaj zanimljivi projekt te je istaknuo kako u Italiji pizza već odavno nije samo obično jelo, već stvar tradicije.

Uz njega je kratki govor održao i Gianluca Pirro, jedan od vodećih ljudi APN-a. Naravno, glavne su zvijezde večeri bili Davide Civitiello i Crescenzo Capuozzo, trenutno možda i najpoznatiji svjetski instruktori i pizza majstori. Dva neizmjerno simpatična, jednostavna i skromna stručnjaka i virtuoza.

Njih su dvojica nakon vrlo kratkog pozdravnog govora svečani podij i mikrofon s olakšanjem zamijenili lopatama za pizzu i krušnim pećima te su prisutnima cijelu večer prezentirali vještinu izrade prave napoletanske pizze. Bilo ih je nestvarno gledati kako s lakoćom prave tradicionalne talijanske margherite.

Siguran sam kako će ova akademija još više doprinijeti popularizaciji i razvoju pizza scene u Beogradu, ali i u regiji. A budući da ni jedno moje putovanje ne može proći glatko i prema planu, mala anegdota za kraj. Ulaze na svečano otvorenje s malim zakašnjenjem osječki pizza majstori, pobjednici ovogodišnjeg natjecanja u Napulju, Alen Radanović i Tomislav Perić.

Gledaju me i umiru od smijeha!?

Pitam ih što je smiješno, a Alen mi kaže: "Znamo da si lutao, vozio se kilometrima u krivom smjeru i tražio adresu!"
- Jesam, jesam, kako znate?
- Ušli smo u isti kafić kao i ti pa nam je ista konobarica dala upute. Kaže kako ju je prije nas već to pitao neki čovjek s osječkim tablicama na autu, a ona mu je pokazala kuda mora ići. Pretpostavili smo pogrešno kao i nama!

Inače, spomenuti se kafić u kojem smo tražili pomoć nalazi samo pedesetak metara od zgrade u kojoj je akademija, na broju 128. A ja sam doslovno napustio Beograd i vozio se kilometrima cestom prema Zrenjaninu tražeći, prema "preciznim" uputama koje sam dobio, kućni broj 128A.

Ipak, stigao sam na vrijeme na ugodno druženje s vrhunskim pizza majstorima u opuštenoj atmosferi. I na kraju, Goranu želim puno sreće u daljnjem radu i uspješno vođenje prve akademije za pizza majstore na ovim prostorima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.