Bili smo u budimpeštanskoj pizzeriji koja se nalazi u top 10 u Mađarskoj

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

IAKO SAM bio siguran da sam posjetio sve vrhunske budimpeštanske pizzerije, odlazak na dugo iščekivani koncert Coldplaya uvjerio me u suprotno. Uspjeli smo nabaviti ulaznice za utorak, drugi od tri budimpeštanska koncerta koji su se održavali na spektakularnoj Puskas Areni, pa smo Budimpeštu prvi put posjetili radnim danom. Do sada smo bili dvadesetak puta, i to uvijek vikendima.

Planirali smo na dan koncerta otići na ručak u neku od pizzerija koje su se već dokazale kao jako dobre, o kojima sam već u nekoliko navrata pisao, ali smo kao i mnogo puta do sada otkrili jednu novu. To je Forni di Napoli, pizzerija koja pravi napoletanske pizze s vrlo visokim ocjenama u recenzijama i osvrtima. Nalazi se blizu velikog i poznatog Margit mosta na adresi Szent Istvan korut 9, a ako dolazite osobnim automobilom, parking možete pronaći u nekoj od obližnjih ulica udaljenih samo par minuta hoda.

Stol smo rezervirali vrlo jednostavno preko Facebook stranice pizzerije, a dobili smo i dvije povratne poruke, jednu u kojoj nam potvrđuju rezervaciju i drugu u kojoj nas na nju podsjećaju. Na više-manje isti način funkcioniraju i ostale budimpeštanske pizzerije, poput Diga i Belli di Mamme, brz i lagan postupak rezervacije i korektna komunikacija s gostima.

Dobili smo stol na vanjskoj terasi, na kojoj se nalazi desetak stolova, dok ih je puno više u velikom unutarnjem prostoru podijeljenom u dvije prostorije, između kojih su šank i prostor s velikom krušnom peći.

Imaju sjajnu internetsku stranicu s detaljnim jelovnikom

Forni di Napoli ima jednu od najboljih internetskih stranica s vrlo detaljnim jelovnikom, pa smo tijekom vožnje pažljivo proučili ponudu pizza. Taman kad smo htjeli naručiti pizze koje smo unaprijed izabrali, ugledali smo mali, dodatni plastificirani jelovnik na kojem se nalazi ponuda pizza koje preporučuje pizza majstor. Ispod velikog naslova Pizzaiolo's Offer istaknuto je pet bijelih pizza, od kojih smo izabrali dvije s pomalo neobičnim nadjevima.

Prva je bila pizza s kremom od tartufa, dimljenom scamorzom, vrganjima i finnochio salamom, a druga s buffalo burratom, dimljenom toskanskom šunkom i cherry rajčicama. Nisam nimalo zažalio što nakon dugo vremena nisam naručio omiljenu pizzu s mortadelom budući da su nadjevi na obje pizze bili fini, sočni i fantastični. Tijesto je pravo napoletansko, teksturom me podsjetilo na tijesto kakvo prave osječki Pepe i zagrebački Cortes: napuhani, prozračni i hrskavi rubovi prekriveni malim crnim flekama te tanka i mekana sredina.

Forni di Napoli pravi odlične napoletane koje se kvalitetom mogu mjeriti s puno poznatijom budimpeštanskom pizzerijom Belli di Mamma. Možda je Belli di Mamma, iskreno govoreći, ipak za nijansu bolja, pa ne čudi što se već godinama nalazi na europskim top 50 listama. Bio sam ugodno iznenađen kvalitetom pizze, pogotovo tijesta, pa sam u unutarnjem prostoru potražio i pronašao prepoznatljivi APN-ov certifikat.

Cijene između 8.50 i 15.80 eura

Cijene su prema rasponu slične kao u većini napuljskih pizzerija, a kreću se od 3190 forinti (8.50 eura), koliko košta Margherita, pa do 5990 forinti (15.80 eura), koliko je najskuplja Pistacchio e Burrata con Prosciutto di Parma. Klasične su pizze 4000 forinti (10.50 eura), a sve su ostale (preporučene) bijele pizze 4990 forinti (13.30 eura) i vrijede svake forinte.

Svakako treba istaknuti da ova pizzerija u ponudi ima i bezglutenske pizze, a to se susreće poprilično rijetko. Zadnji sam put takvu ponudu vidio u napuljskoj pizzeriji 10 Diego Vitagliano, koja ima i posebnu prostoriju u kojoj se prave i poslužuju pizze bez glutena.

Negdje sam pronašao podatak da se na natjecanjima pizza majstora Forni di Napoli smjestio u prvih deset mađarskih pizzerija. Sasvim zasluženo. Budući da uz pizzu volim popiti pivo, naručio sam točeni Borsodi, lager za koji kažu da je jedno od boljih mađarskih točenih piva.

Ponovo sam, pomalo slučajno, još jedan odlazak na koncert i sadržajan vikend upotpunio posjetom jednoj novoj, vrhunskoj pizzeriji. Odvede li vas put u Budimpeštu, a ljubitelj ste napoletanske pizze, osim Belli di Mamme i Diga svakako posjetite i Forni di Napoli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.