Brza riblja juha iz jednog lonca Fince grije i kada su vani debeli minusi

Foto: Shutterstock

AKO STE se ikada pitali kako se Finci uspiju ugrijati na temperaturama koje padaju i do -30°C, posebno na samom sjeveru zemlje, u Laponiji, odgovor je logičan. Osim termo odjeće koja je tamo obavezna, u Finskoj vole jesti i riblje juhe, koje griju i izvana i iznutra.

>> Što se tradicionalno jede u najsretnijoj zemlji na svijetu?

Jedan od takvih specijaliteta je i lohikeitto, kremasta juha od lososa koja je popularna i u Švedskoj, a tamo je poznata pod nazivom laxsoppa. Osim komadića fileta lososa, ova juha tradicionalno uključuje krumpire narezane na kockice i mrkvu, kuhane u aromatičnoj juhi prožetoj ribljim temeljcem i vrhnjem. 

Ovo zimsko jelo obilno je začinjeno koprom i poslužuje se uz raženi kruh s maslacem ili kriške limuna, a idealno je za hladne zimske dane, kakvih u Finskoj ne manjka. Najbolje od svega je što ju je jednostavno napraviti, a što vam sve treba za ovu juhu, saznajte u nastavku.

Potrebni sastojci

Ova se juha priprema u samo jednom loncu i gotova je u svega 40-ak minuta, a za nju će vam trebati:

  • maslac
  • mrkve 
  • poriluk
  • krumpir
  • riblji temeljac ili voda
  • fileti lososa
  • slatko vrhnje 
  • kopar
  • sol i papar po ukusu.
@la.cuisine.de.geraldine

Lohikeitto or Finnish salmon soup. A must-try this fall or winter! 😍 For this recipe, I have to thank one of my followers, who recommended I try Lohikeito soup after I shared my recipe for salmon and leek quiche. I loved it so I posted my version with leeks to give it a French touch. You can find the recipe in my link in bio and on my blog under the name : 🇺🇸 Finnish Salmon Soup (Lohikeitto) 🇫🇷 Soupe de saumon à la finlandaise (Lohikeitto) 🇩🇪 Finnische Lachssuppe (Lohikeitto) #lohikeitto #salmonsoup #fishsoup #fallrecipes #winterrecipes #lachssuppe #saumon #einfacherezepte #recettefacile #fy #fyp

♬ Waves (Cover) - YorBeatz

Kako se priprema

Mrkve narežite na sitne komade ili na kolute, kako vam više odgovara, poriluk narežite na kolutiće, a krumpir na kockice. U loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri pa dodajte mrkvu i poriluk. Pirjajte uz povremeno miješanje, otprilike 5 minuta, dok povrće ne omekša.

U isti lonac dodajte krumpir narezan na kockice, temeljac i začine. Kuhajte do vrenja pa smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 15-ak minuta, dok krumpir ne omekša. U lonac ubacite losos bez kože, narezan na manje komade, a zatim i slatko vrhnje. Promiješajte i kuhajte minutu bez poklopca.

Maknite s vatre, stavite poklopac i ostavite još 5 minuta, dok riba ne bude u potpunosti kuhana. Juhu poslužite dok je još topla i ukrasite je svježim koprom, a cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.