Jelo koje se na hladnije dane radi već stoljećima, jednostavno je i zasitno

Foto: Shutterstock

MEĐU uobičajenim kućnim namirnicama, moramo se složiti da krumpir igra prilično veliku ulogu. Prisutan je u svako godišnje doba, jedan je od najčešćih izbora za prilog, a ponekad ga pripremamo i kao glavno jelo. Jedno takvo kojeg smo se tijekom godine baš zaželjeli, svakako su - pole. 

Pole ili "ličke pole" su tradicionalno jelo iz Like, a lička jela poznata su po svojoj jednostavnosti. Ovo jelo je dokaz za "manje je više", a simbolizira tradiciju i skromnost tamošnjeg života. 

Siromašno jelo koje je postalo simbol zajedništva 

Da podsjetimo, radi se o polovicama krumpira koje se u ljusci peku na otvorenoj vatri, u pećnici ili ispod peke. Za pole su zapravo potrebni kvalitetni krumpiri i malo soli, a po želji može se dodati i maslac, mast, slanina ili mladi sir. Obično se na hladnije dane jedu za večeru, a mnogi ih kombiniraju s lukom. 

Pripremaju se stoljećima, a posebno tijekom 19. stoljeća kada je uzgoj krumpira postao široko rasprostranjen u Europi. Nastale su kao seljačko jelo omiljeno među siromašnijim slojevima, a krumpir je u Lici bio dostupan. Jelo je bilo jako i zasitno pa su pole bile dobar izbor i za rad na otvorenom i hladnoći. 

I danas se smatra da je ovo jelo više od hrane - bile su simbol zajedništva. Pripremale su se za obiteljske večere, ali i za društvene događaje. Danas su dio gastronomskog identiteta Like i Hrvatske, a mogu se pronaći u mnogim restoranima koji nude tradicionalnu hranu. 

Potrebni sastojci 

Bit će vam potrebno minimalno sastojaka: 

  • lički krumpir
  • sitna sol 
  • sušena slanina 

Kako se pripremaju 

Krumpire operite i dobro osušite papirnatim ubrusom. Prerežite ih na pola i posolite. Položite polovice na lim za pečenje, s korom okrenutom prema dolje. Na svaku polovicu stavite malu šnitu slanine i pričvrstite čačkalicom ako je potrebno. Pecite krumpire, a gotovi su kad se na gornjem dijelu napravi korica. Možete ih jesti same uz malo luka, ajvar, sir i vrhnje ili salatu po želji. 

Cijeli recept nalazi se ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.