STIGAO nam je prosinac, poznat i kao mjesec slastica. Jedva smo ga dočekali kako bismo mogli krenuti s prigodnim ugođajem i receptima kojima se uvijek veselimo. Danas smo odlučili krenuti s jednim klasikom koji se kod nas priprema generacijama i nekako je uvijek jednako popularan.
Radi se o mađaricama, a odlučili smo ponovo raditi one prema receptu Filipa Matoka, slastičara i ljubitelja tradicionalnih kolača. Njegov se recept pomalo razlikuje od onih klasičnih - on za kore ne koristi maslac ili neku drugu masnoću, pa se tako puno brže pripremaju. Nema potrebe peći ih danima ranije kako bi otpustile - dovoljno ih je ispeći danas kako bi ih se koristilo sutra.
Inače, Filip Matok je mladi slastičar iz Marije Bistrice, vlasnik proizvodnje slastica Gibanica. Kako gaji veliku ljubav prema tradiciji, tako je i u svom poslu posebno posvećen klasicima. U svojoj je nekadašnjoj slastičarnici u zagrebačkoj Branimirovoj ulici gostima ponudio po dvije verzije istog kolača - onaj u tradicionalnom obliku te drugi kao njegovu modernu interpretaciju. Ranije smo napravili i intervju s Filipom, a možete ga pročitati ovdje.
Potrebni sastojci
Za kore pripremite:
- jaja
- kiselo vrhnje
- glatko brašno
- šećer
- prašak za pecivo
Za kremu će vam trebati:
- mlijeko
- maslac
- kakao
- oštro brašno
- tamna čokolada
- šećer
Za glazuru:
- čokolada
- maslac
Kako se priprema
Pripremite kore tako da izmiksate jaja i šećer pa dodate vrhnje i malo brašna. Miksajte dok se šećer ne otopi pa dodajte preostalo brašno i umijesite tijesto. Tijesto podijelite na 7 jednakih dijelova pa svaki dio razvaljajte u oblik pravokutnika. Ispecite kore.
Krenite na pripremu kreme. Pomiješajte suhe sastojke i dodajte im mali dio mlijeka pa miješajte kako bi smjesa bila bez grudica. Zatim zakuhajte mlijeko i maslac pa dodajte suhe sastojke koje ste umutili. Ukuhajte kremu. U kuhanu mlaku kremu dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Toplom kremom nadjenite kore, naizmjence ih slažite dok ne potrošite svu kremu.
Zadnju koru nemojte premazati kremom. Gotovu mađaricu ostavite da se hladi preko noći. Čokoladu i maslac otopite na pari pa ju prelijte glazurom.
Cijeli recept s točnim mjerama je ovdje.