NEDAVNO smo pisali o pedesetoj godišnjici restorana Žganjer iz Jaškova. Jaškovo je malo mjesto smješteno između Karlovca i Ozlja, a restoran vode Marina i Ivan Žganjer. Još su od osamdesetih poznati po mladoj janjetini i zasitnoj, domaćoj hrani, a u sklopu razgovora koji možete pročitati ovdje, dali su nam recept za svoju sezonsku juhu od vrganja.
Za juhu od vrganja kažu da se priprema od tek nekoliko sastojaka, a vrganji, naravno, igraju glavnu ulogu i daju svo bogatstvo okusa. Naglasili su i kako ne treba pretjerivati s masnoćom jer su vrganji sami po sebi masnije gljive te da "po želji možete dodati vrhnje, no prema iskustvu rada u restoranu, juha je prebogata okusom pravih vrganja".
Evo što će vam biti potrebno za pripremu.
Sastojci
- svježi vrganji
- stariji, žuti luk
- ulje ili domaća, svinjska mast
- sol i papar
Kako se priprema
Operite vrganje i odvojite kapice od donjeg dijela vrganja - korijena vrganja. Stabljiku narežite na kockice ili na tanke kolutiće. Na tavu stavite dinstati luk pa mu dodajte sjeckani dio korijena vrganja. Kada sve prodinsta, smjesu blendajte, a po potrebi dodajte vodu kako biste dobili željenu gustoću. Iz restorana su dodali kako, za pravi jesenski ugođaj, u juhu dodaju lokalno crno vino Frankovku.
Kapice vrganja narezane na tanke šnite dodajte na kraju da prokuhaju, za još bogatiji okus juhe.
Kako kažu, juhu možete pripremati i od zamrznutih vrganja, koju mogu i ne moraju biti prethodno blanširani. Cijeli recept nalazi se ovdje.