Evo što napraviti s rajčicama kako bi ostale čvrste i sočne, imamo provjerene savjete

Foto: Shutterstock

IAKO SU dostupne tijekom cijele godine, rajčicama je sezona ljeti, a u najtoplije godišnje doba i one su najcrvenije i najsočnije. U kulinarstvu su jedno od najraširenijeg i najpoželjnijeg povrća, uvijek su dobar izbor za osvježavajući prilog - same, s dodatkom sira i začina poput salate Caprese ili kao dodatak juhama ili umacima poput bolognesea i brojnih drugih jela.

U nastavku vam donosimo nekoliko trikova kako ih čuvati u hladnjaku kako bi ostale svježe što dulje - čak i do 10 dana, a niže možete pronaći i nekoliko najboljih recepata s rajčicama.

Okrenite ih naopako

Trik koji je trenutno aktualan na društvenim mrežama je okretanje rajčice naopako kod držanja u hladnjaku - na stranu stabljike. Kako navode na portalu Serious Eats, dio rajčice na kojemu se spaja stabljika je najosjetljiviji, oko stabljike postoje male rupice koje će prve propustiti kisik, a kada rajčica truli, to se prvo događa iz tog dijela.

Držanje rajčice na strani gdje se spaja stabljika (stabljiku oprezno otrgnite ako je na rajčici) stvara barijeru i blokira ulazak kisika, što ujedno i usporava rast plijesni i tako rajčici produljuje svježinu. Rajčice koje su bile okrenute na stranu stabljike su i nakon 10 dana ostale čvrste teksture i glatke površine, dok su one koje nisu bile na strani stabljike postale meke i smežurane. 

@wetrashtalk Keep your tomatoes fresh for longer by storing them on the countertops instead of in the fridge. Additionally, to prevent rotten bottoms, try placing them upside down. #foodsavingtip #foodstoragetips #tomatoes #vancouvermom ♬ Barbie World (with Aqua) [From Barbie The Album] - Nicki Minaj & Ice Spice & Aqua

Obavezno ih čuvajte u hladnjaku

Drugi trik je zapravo vezan za istu teoriju, a to je prekrivanje mjesta gdje se spaja stabljika - selotejpom, piše Serious Eats.  Prema njihovom testiranju ove metode, rajčice kojima su prelijepili donji dio, ostale su nepromijenjene, bile su jednako čvrste, glatke površine i sočnije iznutra, a bile su i teže od onih kojima dno nije bilo prelijepljeno. 

Navode da je svakako važno rajčice pohraniti u hladnjaku, a ako imate rajčice koje još nisu sazrele, držite ih na suhom i hladnom mjestu izvan hladnjaka kako bi prirodno dozrele, no čuvajte ih od sunca i topline. Inače, o zelenim rajčicama smo nedavno pisali, a članak možete pogledati ovdje. Poželjne su u kulinarstvu i mogu se iskoristiti u receptu za pohane rajčice ili pak turšiju.

Evo i nekoliko recepata s rajčicama idealnih za ljetne dane. 

Ragù Alla Bolognese

Pappa al pomodoro

Jednostavni umak od rajčica

Punjene rajčice na mediteranski način

Tjestenina Amatriciana

Đuveč

Minestrone

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.