FOTO Zagreb je dobio novo mjesto za opuštene izlaske, podružili smo se s vlasnicima

Foto: Karlo Klasić/Index

AKO STE se zaželjeli nekog normalnog, opuštenog birca koji je zapravo i puno više od toga, a taman ste pomislili kako više nijednog takvog nema, imamo dobru vijest - jako ste u krivu jer se upravo jedan takav otvorio u centru Zagreba. Tamo gdje nikad ne biste rekli, a moguće je da ste se sto puta pitali što se nalazi iza tog zida koji se nalazi uz Zakmardijeve stube, one po kojima od Radićeve idete prema Gornjem gradu, i to odmah na početku uspona.

Odlučili smo kako je najbolje da odemo tamo i saznamo sve iz prve ruke, pa smo dogovorili kavu s vlasnicima, Marinom i Šiškom. Za početak nas je zanimalo kako su našli ovo mjesto, kojem su dali ime Pri Nami (vrlo brzo će vam biti jasno i zašto).

Pošarano, hrđavo...

"Godinama tražimo sva skrivena mjesta u gradu, pozicije na kojima bi se mogao stvoriti kvalitetan program, a s obzirom da nismo jedini u gradu s dobrim idejama - pomazila nas je sreća. Jer kad si uporan i vrijedan, sleti ti ptičica i šapne na uho da treba pokucati na vrata bez brave. Baš takva, pošarana, hrđava i zaključana, našli smo na početku Zakmardijevih stuba. Obratili smo se Upravi Name i za hrvatske uvjete dobili brz i odličan prijem. To je bio lakši dio, a onda smo uz puno vještih prijatelja, puno truda i muke u mjesec dana prilagoditi prostor našoj viziji. Za dalje nam treba još malo sreće", govore nam naši simpatični sugovornici.

Ime Pri Nami je višeznačno. Tko razumije - razumije, a tko ne - nikada i neće, govore nam.

"Kako bilo, nalazimo se u dvorištu između Ilice i Zakmardijevih stuba, kraj kultne robne kuće koja je obilježila povijest ovog grada i sve generacije kojima se obraćamo", kažu.

Tko su zapravo ova dva heroja ulice?

Šiško Horvat Majcan

Prvi je na redu Šiško Horvat Majcan - sitne građe, ali velikih ideja, ovaj akademski glumac i lutkar, slobodno vrijeme oduvijek je volio provoditi u kuhinji i za šankom, ugošćavati prijatelje i obitelj. A kada si vrijedan i uporan, ostvare ti se neke želje. Nekoć davno na vratima Mojo bara popiknuo se na vlasnika Marina Levaja te našao srodnu dušu, pobratima, prijatelja i na koncu poslovnog partnera.

Marin Levaj

S druge strane, profesor povijesti bez dana iskustva u školi, Marin Levaj neostvareni je muzičar iz kazališne obitelji pa je u Šišku našao istomišljenika po pitanju pogleda na kulturu i zabavu. Također, vrijedan i uporan, iza njega su projekti poput kluba u Katranu, Mojo bara, Pivana, Crossover festival... Opušta ga čupkanje korova u Naminom dvorištu.

Što se ovdje pije, a što sluša?

Kavom, pivom i pokojom žesticom vezali su se za vrhunske zagrebačke brendove. Vinsku kartu radili su po svom ukusu pazeći da budu zastupljene sve hrvatske autohtone sorte i regije. Kokteli su sezonski, a poneki i autorski. Kroz nekoliko tjedana, pokreću ljetnu kuhinju kojom će vladati tacosi i finger food. Nisu nam htjeli otkriti što točno. Tajna je, kažu, pa neka dođemo provjeriti. A ne, nećemo!

Nema šale ni s glazbom.

"Ovo je par kriterija koje moramo zadovoljiti radi sebe i naših gostiju, svih onih koji poštuju vrhunsku glazbu, čitaju, nije im svejedno što jedu i piju, s kime provode vrijeme i kada idu leći. Na terasi sjedeći na klupicama svirat će vodeći zagrebački jazz/funk/soul izvođači i DJ-i. Čim stigne veliko platno kreću filmske projekcije, a zidovi koji nas okružuju čekaju izložbe i umjetničke instalacije", objašnjavaju nam Šiško i Marin.

A da nas ne ostave baš bez ijedne otkrivene tajne, dali su nam recept za signature cocktail Mr. Mojo koji je kreirao Levaj u svom matičnom Mojo baru. U nastavku je, ali molimo vas - nemojte nikom reći da ste ga vidjeli ovdje.

Dame i gospodo - Mr. Mojo!

Balon čašu napunite zdrobljenim ledom. Ako nemate drobilicu, napunite krpu krupnim ledom i snažnim udarcima o inox površinu usitnite ga dok razmišljate o najdražem vam političaru.

Zdrobljeni led poprskajte svježe nacijeđenim limunovim sokom, 0.03 l. Promiješajte i utočite dvije doze Hendrick's gina, 0.06 l. Prošećite do apoteke i nabavite špricu bez igle. Napunite je Morlačkom krvlju - likerom od višanja destilerije Perković (0.03 l) te nježno ispustite sadržaj na dno. Zbog gustoće, crveni liker ostat će na dnu, a vaš koktel bit će bijele boje.

Nakon što ga poslužite, počašćena osoba, laganim okretom slamke promiješat će sastojke, a koktel će iz bijele poprimiti rozu boju. Živili!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.