Gdje u Zagrebu kupiti domaće proizvode, od povrća, mesa i kolača? Ovo su nam favoriti

Foto: Instagram/friskoteka

KUPOVANJE po tržnicama je super. Sve je domaće, ili barem tako piše, ima nekih zaboravljenih jela, ali ne može se na te proizvode računati svaki put, a i nekim kupcima problem može predstavljati činjenica što se neke stvari proizvode u kućnim radinostima, pa su zabrinuti zbog uvjeta, neimanja etikete i slično.

Uz to, tržnice ne rade u poslijepodnevnim satima kada je jedino doba kad dio kupaca ima vremena otići u nabavu. Zato postoje specijalizirani dućani/voćarnice koji okupljaju mnoge proizvođače voća, povrća, mesa, sira, meda i svih drugih milina. Nama su u Zagrebu trenutno ova četiri najdraža (poredani su abecedno).

1. Friškoteka

Lokacija: Lopatinečka 4 (Vrbani)

Predstavljaju se kao trgovina visokokvalitetnih domaćih proizvođača, a u ponudi imaju svježe voće i povrće, ekološko smrznuto voće, pesto od tikvica, pesto od raštike te razne vrste onih od slanutka proizvođača Smid, suho meso iz Đakovačkih delikatesa, L'erotic začine, domaće kolače (Sandrine delicije), craft piva od Podruma i Primariusa, ajvar i grah s OPG-a Veselić i Kavanturinu kavu, a to je tek dio.

Više o njihovoj ponudi možete saznati na njihovom Instagram profilu.

2. Grga Čvarak

Lokacija: Kutnjački put 9 (Vrbani)

Grga Čvarak je dućan s dušom, kažu oni, a vratili su se nedavno nakon kratkog izbivanja sa zagrebačke scene dućana s domaćim proizvodima. Ljubiteljima sireva bit će zanimljivo da nude (mimo voća i povrća) i Blagevica sireve i Josipdolski škripko, i često imaju degustacije. Osim toga nude i domaće mlince s jajima, med, raznu zimnicu, suhomesnate proizvode, čvarke (logično), štrudle, a kruh i peciva nabavljaju od Korice.

Relativno nov proizvod koji imaju u ponudi je prirodni sapun za pranje tvrdokornih mrlja, pa uz namirnice za kuhanje možete kupiti i jedan sapun ako ste među onima koji su, dok kuhaju, totalno nespretni i zamažu se od glave do pete. Drže i popularne Biljka to grow lončanice, već posijano sjeme raznog začinskog bilja u teglici zemlje koje trebate samo voljeti (i zalijevati) da naraste veliko i snažno.

Više o njihovoj ponudi možete saznati na njihovom Facebook profilu.

3. Mrkvica

5 lokacija: Dobri dol 47 (Laščina), Ede Murtića 4 (Središće), Ul. grada Mainza 11 (Črnomerec), Bukovačka 27 (Maksimir), Ul. kneza Lj. Posavskog 34 (Donji grad)

Za Mrkvicu rijetko tko ne zna, a ima stvarno fora stvari. Ondje ne idemo toliko u nabavu voća i povrća, koliko nam je Mrkvica zanimljiva zbog slatkiša i grickalica. Drže marinirane kozice i hobotnice u maslinovom ulju i slične delicije Ribarskog obrta Moćun s Krka, proizvode Lika Qualityja koji okuplja proizvode malih ličkih OPG-ova, Korijen dodatke jelima i još svakakva čuda.

Više o njihovoj ponudi možete saznati na njihovom Instagram profilu.

4. Špeceraj

2 lokacije: Trg Kralja Petra Svačića 1 (Centar), Ilica 65 (Britanac)

Na jesen su otvorili treću poslovnicu, odnosno mini market, kako oni kažu, u Vinogradskoj, no čini se kako je ta lokacija trenutno izvan opticaja. Svejedno, ostaju dva Špeceraja u centru grada koja su dobro posjećena, u što se i sami svaki put uvjerimo.

Oko njihovog se štanda stvori gužva i na svakom Ilica Q'artu, a dolje na slici kuhaju pašta fažol na jednom od izdanja ove ulične manifestacije

Špeceraj nudi standardno voće, povrće, meso, kruh i razne slane i slatke staklenke, a ono zbog čega su nam još pred puno godina postali dragi su njihovi proizvodi u rinfuzi. Trenutno u specijalnoj, to jest sezonskoj ponudi imaju šparoge s OPG-a Barić (250 g za 5.38 eura), a sigurni smo da nas s ponudom neće razočarati ni u nadolazećoj sezoni borovnica.

Više o njihovoj ponudi možete saznati na njihovom Instagram profilu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.