Imate kod kuće blender? Iskoristite povrće i napravite prejednostavnu zimsku šalšu

Foto: Index

OVIH smo dana odlučili iskoristiti namirnice preostale od blagdana, a među njima se našlo poprilično neiskorištenog povrća (trebalo je pojesti svu tu francusku, pa smo zanemarili povrće u hladnjaku). 

Izvadili smo sve povrće - rog paprike, poriluk, nekoliko paketića cherry rajčica, mrkvu, luk i češnjak. Boje povrća asocirale su nas na ljeto i neke ljetne delicije i ubrzo smo odlučili što ćemo napraviti - umak sličan šalši. Ili barem brzu i jednostavnu verziju zimske šalše. Ne, povrće nismo kuhali - stavili smo ga peći i sve je bilo gotovo u manje od sat vremena.

Ispekli smo i izblendali povrće i dobili savršen umak

Lim za pečenje pokrili smo papirom za pečenje, na njega smo stavili prerezane rog paprike, na kolutiće narezan poriluk i luk, mrkve i cijele cherry rajčice. Posolili smo i popaprili i poprskali s nekoliko kapi maslinovog ulja. Povrće se peklo dok se nije smežuralo, nakon čega smo ga ostavili da se prohladi.

Pripremili smo blender i krenuli u njega stavljati povrće. Papriku smo odvojili od peteljke, češnjak smo izvukli iz njegovog "cvijeta". U posudu s povrćem stavili smo malo vode i krenuli blendati. Dobili smo nježnu, kremastu teksturu, a u smjesu smo dodali i jednu veliku žlicu grčkog jogurta (trebalo je biti vrhnje, koje nismo imali).

Idući put umak pakiramo u teglice

Vrhnje je dalo još kremastiju teksturu i okus, a po želji možete dodati kiselo vrhnje koje će umaku dati kiselkastu notu, ili vrhnje za kuhanje koje će neutralizirati okuse - ovisno o okusu povrća.

Umak smo mogli staviti u teglice pa sačuvati za tjesteninu ili neko drugo jelo, no iskoristili smo ga za ručak s pečenom cvjetačom i popečcima od krumpira i povrća. U toj je kombinaciji najbolje došao do izražaja, a moramo priznati da je ručak bio baš punog okusa i vrlo zasitan. Ukratko - bio je tako fin da smo ga odmah pojeli.

Pripremu umaka ćemo svakako ponoviti bez obzira na godišnje doba - u povrću se uvijek može uživati i iskoristiti ga na kvalitetan način.

Evo i detaljnog recepta za umak - pronađite ga ovdje i isprobajte!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.