KLADDKAKA je fini švedski čokoladni kolač za čiju vam je pripremu potrebno svega sedam sastojaka i tek 20 minuta. Osim toga, ovaj je kolač vrlo jeftin i možete ga napraviti na brzinu kada vam se jede nešto slatko ili vam se najave gosti, a u nastavku pronađite recept i cijene svih sastojaka.
Neće vas koštati ni 2 eura
Za ovaj kolač, koji teksturom podsjeća na brownie, bit će vam potrebni sljedeći sastojci, a ova je količina dovoljna za osam osoba:
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- 4 žlice kakaa
- 90 g glatkog brašna
- 240 g šećera
- pola žličice soli
- 1 žličica vanilin šećera
U konačan iznos nismo uključili sol, a ukupno će vas ovaj desert stajati 1.88 eura. Maslac od 250 g košta 1.79 eura pa će vas 100 g koštati 0.71 euro, a dva jaja platit ćete 0.36 eura. Četiri žlice kakaa teže otprilike 32 g pa ćete za to izdvojiti 0.35 eura (250 g kakaa je 2.79 eura).
Kilogram brašna je 0.62 eura pa će vas 90 g koštati tek 5 eurocenti, a kilogram šećera je nešto skuplji, 1.29 eura, pa ćete za 240 g izdvojiti 0.30 eura. Zadnji sastojak koji vam je potreban je vanilin šećer - u jednoj žličici ima otprilike 4 g, što košta 0.11 eura (jedna vrećica od 8 g košta 0.22 eura).
Kako pripremiti ovaj čokoladni kolač
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva ili 180 stupnjeva ako imate ventilacijsku pećnicu. U većoj zdjeli umutite jaja sa šećerom te uz konstantno miješanje ulijte rastopljeni maslac. Dodajte i suhe sastojke - kakao, brašno, sol i vanilin šećer.
Smjesu ulijte u namašćen i kakaom posipan kalup promjera 23 cm te pecite 10-15 minuta, ovisno o pećnici. Poslužite toplo ili ohlađeno, a po želji kolač možete posipati šećerom u prahu, servirati ga uz kuglicu sladoleda ili uz šlag i bobičasto voće po izboru.