Jedete li meso svaki dan? Nekoć se jelo puno rjeđe, a jela su ipak bila zasitna

Jedete li meso svaki dan? Nekoć se jelo puno rjeđe, a jela su ipak bila zasitna
Foto: Shutterstock

SVAKE godine 20. ožujka obilježava se Svjetski dan bez mesa (Meatout Day), inicijativa koja potiče ljude da barem jedan dan u godini iz svoje prehrane izbace meso i mesne proizvode. Cilj nije samo promovirati vegetarijanstvo ili veganstvo, već i osvijestiti ljude o pozitivnim učincima biljne prehrane na zdravlje, okoliš i životinje.

Kako je nastao Svjetski dan bez mesa

Ovu inicijativu pokrenula je organizacija Farm Animal Rights Movement (FARM) još 1985. godine u SAD-u, a s vremenom se proširila diljem svijeta. Svjetski dan bez mesa danas podržavaju brojni restorani, prehrambene tvrtke i organizacije koje promoviraju održiv način života.

Istraživanja pokazuju da prehrana bogata povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka. Također, biljna prehrana obično sadrži manje zasićenih masti i kolesterola, što pozitivno utječe na zdravlje srca.

Industrijska proizvodnja mesa jedan je od najvećih uzročnika emisije stakleničkih plinova, krčenja šuma i potrošnje vode. Primjerice, za proizvodnju jednog hamburgera može biti potrebno i do 2500 litara vode. Smanjenje konzumacije mesa, čak i samo jedan dan u tjednu, može imati značajan pozitivan utjecaj na okoliš, kažu istraživanja.

Mnogi ljudi izbjegavaju meso iz etičkih razloga, zbog uvjeta u kojima se uzgajaju životinje u industrijskoj proizvodnji. Svjetski dan bez mesa prilika je za promišljanje o alternativama koje manje opterećuju životinjski svijet.

Što jesti na ovaj dan (ako niste vegetarijanac ili vegan)

Imamo nekoliko prijedloga za jela koja uvijek volimo, a držat će vas sitima.

1. Kremasti povrtni rižoto

Često ga spominjemo, a nama je jedno od najdražih i najjednostavnijih jela koje ne uključuje meso. Kombinirajte povrće koje imate, poput paprike i brokule. Evo recepta. Također možete isprobati i rižoto od poriluka i kurkume ili kremasti rižoto s tikvicama.

2. Složenac od pržene cvjetače s parmezanom i umakom od rajčica

Vrlo zasitno jelo koje ne zahtijeva meso, a u kojemu bi mogli uživati i oni koji ne vole ovo povrće. Isprobajte recept.

3. Varivo od poriluka

Kao i neka druga variva s povrćem poput mahuna, kelja ili brokule, i poriluk sasvim dobro funkcionira kao jelo bez mesa. Evo kako ga radimo - recept je ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.