SVAKE godine 20. ožujka obilježava se Svjetski dan bez mesa (Meatout Day), inicijativa koja potiče ljude da barem jedan dan u godini iz svoje prehrane izbace meso i mesne proizvode. Cilj nije samo promovirati vegetarijanstvo ili veganstvo, već i osvijestiti ljude o pozitivnim učincima biljne prehrane na zdravlje, okoliš i životinje.
Ovu inicijativu pokrenula je organizacija Farm Animal Rights Movement (FARM) još 1985. godine u SAD-u, a s vremenom se proširila diljem svijeta. Svjetski dan bez mesa danas podržavaju brojni restorani, prehrambene tvrtke i organizacije koje promoviraju održiv način života.
Istraživanja pokazuju da prehrana bogata povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka. Također, biljna prehrana obično sadrži manje zasićenih masti i kolesterola, što pozitivno utječe na zdravlje srca.
Industrijska proizvodnja mesa jedan je od najvećih uzročnika emisije stakleničkih plinova, krčenja šuma i potrošnje vode. Primjerice, za proizvodnju jednog hamburgera može biti potrebno i do 2500 litara vode. Smanjenje konzumacije mesa, čak i samo jedan dan u tjednu, može imati značajan pozitivan utjecaj na okoliš, kažu istraživanja.
Mnogi ljudi izbjegavaju meso iz etičkih razloga, zbog uvjeta u kojima se uzgajaju životinje u industrijskoj proizvodnji. Svjetski dan bez mesa prilika je za promišljanje o alternativama koje manje opterećuju životinjski svijet.
Imamo nekoliko prijedloga za jela koja uvijek volimo, a držat će vas sitima.
Često ga spominjemo, a nama je jedno od najdražih i najjednostavnijih jela koje ne uključuje meso. Kombinirajte povrće koje imate, poput paprike i brokule. Evo recepta. Također možete isprobati i rižoto od poriluka i kurkume ili kremasti rižoto s tikvicama.
Vrlo zasitno jelo koje ne zahtijeva meso, a u kojemu bi mogli uživati i oni koji ne vole ovo povrće. Isprobajte recept.
Kao i neka druga variva s povrćem poput mahuna, kelja ili brokule, i poriluk sasvim dobro funkcionira kao jelo bez mesa. Evo kako ga radimo - recept je ovdje.