Priprema se 15 minuta, peče 30 i bolji je od onog iz pekarnice

Priprema se 15 minuta, peče 30 i bolji je od onog iz pekarnice
Foto: Shutterstock

BUREK je jedan od najomiljenijih specijaliteta na Balkanu, a mnogi ga smatraju neizostavnim dijelom svakog stola, bilo da je riječ o doručku, užini ili večeri. Priznajemo da smo većinom naviknuti na onaj iz pekarnice, s kojim uspoređujemo svaki drugi. No oni koji ga pripremaju kod kuće često tvrde da ga se itekako isplati pripremiti "od nule" te da je neusporediv s onim kupovnim.

Istina je da je priprema nešto kompliciranija, pa smo tako ovaj put pronašli zlatnu sredinu - burek koji se priprema jako jednostavno, a okusom i teksturom je "pravi domaći".

Potrebni sastojci

  • Gotove kore za burek (za pitu ili savijaču)
  • Svježi sir (može biti mješavina svježeg kravljeg sira i feta sira)
  • Jaja
  • Kiselo vrhnje ili jogurt (po želji)
  • Ulje (ili rastopljeni maslac)
  • Sol
  • Malo maslaca za premazivanje kora, po želji

Kako se priprema

Krenite s nadjevom - pomiješajte svježi sir i jaja, pa dodajte kiselo vrhnje ili jogurt i sol i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. 

Uzmite jednu koru i premažite je s malo ulja, a na sredinu kore stavite nekoliko žlica pripremljenog nadjeva od sira. Zarolajte koru u obliku rolade, počevši od jednog kraja prema sredini. Možete napraviti manji burek u obliku puža ili nekoliko manjih, zavijenih u obliku spirale.

Burek stavite u zagrijanu pećnicu i ispecite ga. Po želji ga možete premazati otopljenim maslacem ili vrhnjem na kraju pečenja kako bi bio još sočniji i hrskaviji.

Nakon što se burek ispeče izvadite ga iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Zatim ga narežite na komade i poslužite.

Detaljan recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.