BUREK je jedan od najomiljenijih specijaliteta na Balkanu, a mnogi ga smatraju neizostavnim dijelom svakog stola, bilo da je riječ o doručku, užini ili večeri. Priznajemo da smo većinom naviknuti na onaj iz pekarnice, s kojim uspoređujemo svaki drugi. No oni koji ga pripremaju kod kuće često tvrde da ga se itekako isplati pripremiti "od nule" te da je neusporediv s onim kupovnim.
Istina je da je priprema nešto kompliciranija, pa smo tako ovaj put pronašli zlatnu sredinu - burek koji se priprema jako jednostavno, a okusom i teksturom je "pravi domaći".
Krenite s nadjevom - pomiješajte svježi sir i jaja, pa dodajte kiselo vrhnje ili jogurt i sol i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Uzmite jednu koru i premažite je s malo ulja, a na sredinu kore stavite nekoliko žlica pripremljenog nadjeva od sira. Zarolajte koru u obliku rolade, počevši od jednog kraja prema sredini. Možete napraviti manji burek u obliku puža ili nekoliko manjih, zavijenih u obliku spirale.
Burek stavite u zagrijanu pećnicu i ispecite ga. Po želji ga možete premazati otopljenim maslacem ili vrhnjem na kraju pečenja kako bi bio još sočniji i hrskaviji.
Nakon što se burek ispeče izvadite ga iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Zatim ga narežite na komade i poslužite.
Detaljan recept pronađite ovdje.