Karađorđeva šnicla, tradicionalni specijalitet koji obožavaju svi u Srbiji

Karađorđeva šnicla, tradicionalni specijalitet koji obožavaju svi u Srbiji
Foto: Shutterstock

KARAĐORĐEVA šnicla jedno je od najpoznatijih jela srpske kuhinje, iako je bila popularna i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Ime je dobila po vođi Prvog srpskog ustanka, Karađorđu, a sastoji se od sočne svinjske šnicle punjene kajmakom i pohane. Ovaj specifičan način pripreme čini je vrlo ukusnom i sočnom, a njezine bogate arome čine je omiljenom za mnoge svečane prilike.

Iako je na prvi pogled slična zagrebačkom odresku, Karađorđeva šnicla razlikuje se od zagrebačkog odreska u odabiru mesa i punjenja. Karađorđeva šnicla je obično svinjska šnicla punjena kajmakom, koju se zatim mota, panira i prži, dok zagrebački odrezak obično koristi teleće meso, koje je punjeno šunkom i sirom, pa se također panira i prži. 

Oba jela su hrskava i sočna, ali razlika je u odabiru mesa i u punjenju, no uglavnom se poslužuju uz iste priloge, poput pomfrita, pire krumpira, riže ili raznih salata. Također, uz oba jela može ići neki umak, poput tartar umaka ili ajvara, koji dodatno obogaćuju okus.

Potrebni sastojci

Za pripremu ovog jela bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

  • svinjski lungić
  • kajmak
  • jaja
  • brašno
  • krušne mrvice
  • sol 
  • ulje za prženje.

Kako se priprema

Za ovo jelo najbolje je odabrati svinjski file, odnosno lungić, koji je najmekši dio svinjetine. Svaku šniclu dobro istucite čekićem za mesom, ali pazite da ne bude previše tanka. Na svaku šniclu stavite po žlicu kajmaka i pažljivo je zarolajte. Rubove pritisnite da se dobro zalijepe, a po potrebi učvrstite čačkalicama, samo dobro pazite na njih prilikom jela.

Šnicle prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja, pa na kraju u krušne mrvice, pazeći da su ravnomjerno obložene sa svih strana. U velikoj tavi zagrijte ulje i pržite šnicle na srednje jakoj vatri, oko 5-7 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Poslužite toplo uz prilog po želji, poput pomfrita i tartar umaka, pire krumpira ili salate po izboru.

Cijeli recept za ovo jelo pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.