FINSKA je osmi put zaredom rangirana kao zemlja s najsretnijim stanovništvom na svijetu, prema Svjetskom izvješću o sreći objavljenom u četvrtak u povodu Međunarodnog dana sreće. Hrvatska je na ovom popisu tek na 72. mjestu, a danas smo odlučili istražiti što to Finci, najsretniji narod na svijetu, najviše jedu i koja su njihova najpoznatija jela.
Finska kuhinja je jednostavna, ali bogata tradicijom i koristi puno sastojaka koji su tipični za hladnu klimu ove zemlje. Jela su često zasnovana na lokalnim, sezonskim namirnicama poput ribe, mesa, krumpira, bobičastog voća i žitarica. Evo nekoliko najpoznatijih finskih jela.
Karelijske piroške ili karelijske pite su finski ekvivalent pizze u Italiji. Ove ukusne delicije rade se od tijesta i pune se pire krumpirom ili pudingom od riže. Tradicionalno se jedu s maslacem od jaja ili drugim dodacima, a najpoznatije mjesto gdje ih možete kušati je definitivno Café Konditoria Hopiain u Helsinkiju, gdje se ove pite pripremaju od 1949. godine.
@elanneboake butter makes everything better #fyp #finland #karelianpie #bakingtiktok #easyrecipe #amateurcook #cookingtiktok #whatieatinaday #finnish ♬ Nen ten dawgs - Meepmurp
Kalakukko je tradicionalna finska riblja "pita" koja se pravi od ribe (najčešće lososa ili smuđa), slanine i kukuruznog brašna, a sve to se peče unutar tamnog raženog kruha. Ovo jelo je poznato po svom dugom trajanju i Finci ga često nose sa sobom na izlete, jer ima dug rok trajanja i može dugo stajati van hladnjaka.
@byevankristine Would you try this traditional Finnish delicacy? #kalakukko #muikkukalakukko #finnishfood #traditionalfinnishfood #muikkukukko #finnishfoods @Visit Finland @Kuopion Kaupunki ♬ original sound - byevankristine
Lohikeitto je bogata juha koja se pravi od lososa, krumpira, luka, mrkve i poriluka, a obično se začini koprom i prelije vrhnjem. Ova juha je popularna tijekom zime i predstavlja finu ravnotežu između kremaste teksture i svježeg okusa lososa. O njoj smo ranije pisali, a recept je ovdje.
>> Brza riblja juha iz jednog lonca Fince grije i kada su vani debeli minusi
Finski škripavi sir, Leipajuusto je svježi sir koji se tradicionalno proizvodi od kravljeg kolostruma - prvog mlijeka krave koja se nedavno otelila. Često se poslužuje uz kavu ili uz džem od nordijskih kupina, a komercijalno dostupne verzije ovog sira obično se proizvode od običnog kravljeg mlijeka.
@hannemikaela Lapin leipäjuusto 🇫🇮🕯️ Hyvää itsenäisyyspäivää❄️🫶🏻#lapinleipäjuusto #leipäjuusto #perinneruoka #suomalainenruoka #itsenäisyyspäivä #suomi #finland #självständighetsdag #finskmat #finnishfood #traditional #traditionalfood #finnishchildhood #lapsuus #suomalainenlapsuus #barndom #finsk #lappishfood #lapland #laplandfood #itsenäisyys #itsenäinensuomi #itsenäisyyspäivänjuhla #linnanjuhlat #linnanjuhlat2024 #kotimaa #breadcheese #finnishcheese ♬ The land of thousand lakes - Suomi
Raženi kruh je jedan od najvažnijih temelja finske prehrane. Ovaj kruh ima gustu teksturu i tamnu boju i često se poslužuje uz razne vrste juha i jela. Finska ražena peciva su poznata po tome što se sporo fermentiraju, što im daje jedinstveni okus.
@riinalahuikku Mun versio lämpöisestä ruisleivästä 🤤🫶🏼 #ruokatiktok #fyp #food #recipe #reseptiktok #easyrecipe #sandwich #ruisleipä #ryebread #ruoka #foodie ♬ Theme from "A Summer Place" - Percy Faith And His Orchestra
Hernekeitto je gusta juha koja se priprema od zelenog graška, često uz dodatak dimljene šunke ili kobasica. Ovo jelo je izuzetno popularno u Finskoj, osobito na četvrtke, kad se često poslužuje u kombinaciji s palačinkama kao desertom. Grašak je vrlo važan sastojak finske kuhinje i daje ovoj juhi jednostavan, ali fin okus.
@suaveboom 🇫🇮TRYING FINNISH FOOD! Youtube video up! Hit the link buttom🙏🏽❤️ #finland🇫🇮 #finland #finnish #finnishfood #finlandfood #hernekeitto #soup #suomi #suomitiktok #nordic #nordics #peasoup #finnishwifey #finnishgirl #nycfoodies #newyork #nyc #fypシ ♬ original sound - Suave Boom
Ako niste ljubitelj krvavica ili sličnih specijaliteta, onda biste se vjerojatno trebali kloniti mykyrokke, juhe koja se pravi od krumpira, luka, jetrica, soli, papra i knedli od krvi i brašna. Ovo je jelo lokalna delicija u Savoniji u Finskoj, a uz knedle od krvi, u ovo jelo često idu i iznutrice, poput bubrega, jetre ili srca.
Poronkäristys je tradicionalno jelo naroda Sámi u Finskoj, Norveškoj i Švedskoj, koje se priprema pirjanjem mesa sobova. Jelo potječe iz arktičke Laponije, a pravi se tako da se odrezak soba tanko nareže, poprži na masnoći, začini solju i paprom i kuha u vodi, vrhnju ili pivu dok ne omekša. Zatim se poslužuje s ušećerenim brusnicama, pire krumpirom i kiselim krastavcima.
@veljeksetronka Rönkä Poron paistikäristys on juuri oikean kokoista käristyslastua parhaimmista ja puhtaimmista poron paisteista. Näin helposti valmistat perinteisen poronkäristyksen! https://www.ronka.fi/reseptit-ja-vinkit/reseptit/klassikot/perinteinen-poronkaristys.html
♬ original sound - veljeksetronka - Rönkä