Jedni ih obožavaju, drugima su noćna mora: Svjetski je dan tripica, evo par recepata

Foto: Shutterstock

TRIPICE, fileki, dropci, škembići - razni su nazivi za ovo jelo koje ili obožavate ili ga nikada niste ni probali i nemate pretjeranu želju probati ga. Priprema se u svim krajevima svijeta, pa tako i kod nas, a hrvatski naziv za tripice dolazi od francuske riječi tripe, što označava utrobu, crijeva, iznutrice koje se koriste kao hrana. 

No, tripice se ne pripremaju od crijeva - radi se o debeloj sluznici želuca preživača, posebice goveda. Spravljaju se i od želudaca koze, ovce, svinje, jelena, tune i grdobine, i to tako da se narezani želuci prije upotrebe kuhaju i temeljito čiste. Za spremanje kuhanih i jušnih jela tripice se zatim režu na trake. 

Važan dio francuske kuhinje, gdje se jedu od srednjeg vijeka

Tripice su važan dio francuske kuhinje, gdje je posebno popularan gulaš od tripica, koji se tamo jede još od srednjeg vijeka. Kod nas su bile iznimno popularne sve do kraja osamdesetih, kada su se posluživale i u najboljim restoranima, i to uglavnom kuhane, u obliku guste juhe.

Kod nas se danas najpopularnija varijanta ovog jela priprema od goveđih tripica, a uključuje i slaninu ili pancetu. U Dalmatinskoj zagori i primorju cijenjene su i janjeće tripice, a u ponekim primorskim mjestima možete kušati tripice od tune ili grdobine.

Ako ih volite, sigurno imate svoj recept po kojemu ih pripremate, a u nastavku smo izdvojili nekoliko naših koje možete isprobati već danas, kada se obilježava Svjetski dan tripica.

1. Špek-fileki

Nekima mrski, a nekima itekako slasni - fileki su oduvijek bili manje popularni od drugih mesnih variva koja spremamo generacijama. Ako ste među onima kojima je ovo prava delicija, sigurno će vam se svidjeti ovaj jednostavni recept, pronađite ga ovdje.

2. Varivo od tripica s chillijem, slanutkom i začinskim biljem

Tripice, fileki ili škembići jelo je koje možete probati gotovo svugdje ili ga napraviti sami kod kuće. Ovdje je malo drugačiji recept koji kombinira tripice, slanutak, povrće i začinsko bilje s dodatkom čilija.

3. Bickovi špek-fileki

Tripice ili špek-fileki mogu se napraviti na razne načine, a ovdje ćete pronaći recept za špek-fileke Ivice Kovačevića iz zagrebačkog restorana Bicko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.