Domaća juha od vrganja: Dobili smo recept iz 50-godišnjeg restorana Žganjer

FOTO: Dejan Tatomir

NEDAVNO smo pisali o pedesetoj godišnjici restorana Žganjer iz Jaškova. Jaškovo je malo mjesto smješteno između Karlovca i Ozlja, a restoran vode Marina i Ivan Žganjer. Još su od osamdesetih poznati po mladoj janjetini i zasitnoj, domaćoj hrani, a u sklopu razgovora koji možete pročitati ovdje, dali su nam recept za svoju sezonsku juhu od vrganja. 

Za juhu od vrganja kažu da se priprema od tek nekoliko sastojaka, a vrganji, naravno, igraju glavnu ulogu i daju svo bogatstvo okusa. Naglasili su i kako ne treba pretjerivati s masnoćom jer su vrganji sami po sebi masnije gljive te da "po želji možete dodati vrhnje, no prema iskustvu rada u restoranu, juha je prebogata okusom pravih vrganja". 

Evo što će vam biti potrebno za pripremu. 

Sastojci 

  • svježi vrganji
  • stariji, žuti luk
  • ulje ili domaća, svinjska mast
  • sol i papar

Kako se priprema

Operite vrganje i odvojite kapice od donjeg dijela vrganja - korijena vrganja. Stabljiku narežite na kockice ili na tanke kolutiće. Na tavu stavite dinstati luk pa mu dodajte sjeckani dio korijena vrganja. Kada sve prodinsta, smjesu blendajte, a po potrebi dodajte vodu kako biste dobili željenu gustoću. Iz restorana su dodali kako, za pravi jesenski ugođaj, u juhu dodaju lokalno crno vino Frankovku. 

Kapice vrganja narezane na tanke šnite dodajte na kraju da prokuhaju, za još bogatiji okus juhe. 

Kako kažu, juhu možete pripremati i od zamrznutih vrganja, koju mogu i ne moraju biti prethodno blanširani. Cijeli recept nalazi se ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.