Ako jedete sirove jabuke, uvijek napravite ovo prije konzumacije

Foto: Shutterstock

JESEN je pravo vrijeme za uživanje u izobilju jabuka, kada su dostupne najraznovrsnije sorte jer mnoge tada prirodno dozrijevaju. Iako smo navikli na njihovu dostupnost u dućanima tijekom cijele godine, što je moguće zahvaljujući skladištenju i modernim tehnikama uzgoja, jesen je vrijeme kada se bere većina sorti. U ovo vrijeme su jabuke najukusnije i najkvalitetnije jer nisu dugo skladištene. 

Najbolje je jesti ih sirove s korom

Bogate su vlaknima, antioksidansima, vitaminom C, a stručnjaci kažu kako kontroliraju razinu šećera u krvi, a kombinacija vlakana, antioksidansa i kalija pomaže u snižavanju tlaka i kolesterola, što ih čini zaštitnicima zdravlja srca. 

Najbolje ih je jesti svježe, i to s korom. Naime, prema riječima stručnjaka, u kori se nalazi 50 posto svih hranjivih tvari. Kako biste bili sigurni od nečistoća koje se nalaze na kori jabuke, voćku možete oprati u vodi i sodi bikarboni. 

Pranje jabuka u vodi i sodi bikarboni prije konzumacije

Prema istraživanju koje je objavio Journal of Agricultural and Food Chemistry, natapanje jabuka u vodi i sodi bikarboni na 12 do 15 minuta može ukloniti 80 posto fungicida koji može prodrijeti kroz koru. Mješavina će također ukloniti 96 posto pesticida. Iako većina ljudi jabuku prije konzumacije opere u običnoj vodi sa slavine, to ipak nije učinkovito, a neće ukloniti niti vosak kojim se jabuke često premazuju kako bi imale privlačan sjaj.

@kalejunkie Replying to @lucy_19860 how to remove the wax from apples. It’s the same method as in my grapes video, but they need to soak longer! #Foodhacks #producehacks #apples #grocerytips ♬ original sound - Nicole K. Modic

Za premazivanje jabuka mogu se koristiti prirodni voskovi (od listova biljke karuba, smole, pčelinji vosak ili petrolejski vosak). Svi navedeni voskovi sigurni su za konzumaciju, no ako ih ipak želite ukloniti - soda bikarbona će to učiniti. 

Čuvanje na suhom i hladnom mjestu

Idealna temperatura za čuvanje jabuka je između 0 i 4 stupnja, što podrazumijeva čuvanje u hladnjaku, no odlična i popularna opcija je i podrum ili garaža, gdje temperatura ne prelazi 10 stupnjeva. Jabuke ne vole prekomjernu vlagu pa je važno osigurati suho mjesto. Najbolje ih je držati u drvenim kašetama kako se to obično i radi, idealno s tankim papirnatim omotom između slojeva, kako bi zrak mogao cirkulirati. 

Neke sorte jabuka čuvaju se bolje od drugih. Primjerice, Granny Smith ili Fuji traju duže, dok mekše sorte poput Gala ili Jonagold brže propadaju. Držite različite sorte odvojeno kako biste lakše kontrolirali kvalitetu. Redovito pregledavajte jabuke i uklonite one koje su počele pokazivati znakove kvarenja. Jedna pokvarena jabuka može utjecati na sve ostale u blizini. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.