U Istri održan Sajam pršuta, najbolji istarski pršut dolazi iz Tinjana

Foto: Press

U ISTARSKOM gradiću Tinjanu ovog se vikenda okupilo četrdesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Portugala, Španjolske i Crne Gore, povodom 16. izdanja Internacionalnog sajma pršuta. Posjetitelji su mogli kušati najbolje europske pršute i niz drugih proizvoda, a već je prvog dana proglašen pobjednik među pršutima.

Pršute je ocjenjivala Udruga senzornih analitičara Gustus, koja je proglasila najbolje po kategorijama, a pobjednik ovogodišnjeg sajma, kao i šampion u kategoriji istarskog pršuta, tinjanska je Pršutana Antolović, s tradicijom proizvodnje pršuta u Bašićima duljom od dva desetljeća. 

Ocijenjeno 39 uzoraka pršuta

Ove je godine na ocjenjivanje dostavljeno 39 uzoraka pršuta i svi su opisani kao vrlo kvalitetni, a šampionske naslove osvojili su Smjeli d.o.o. u kategoriji dalmatinskog pršuta, vodnjanska Pršutarna i stancija Buršić u kategoriji nedimljenog pršuta, Drniška tradicija d.o.o. u kategoriji dimljenog pršuta te Eko BAR d.o.o. u međunarodnoj kategoriji.

Zlatne medalje u kategoriji istarskog pršuta dodijeljene su pršutanama Tomaso, Daniele, Buršić, Pisinium d.o.o, Dujmović, Mekiši, Jelenić i Milohanić.

Dalmatinski, drniški, krčki pršut

U kategoriji dalmatinskih pršuta zlato je dobila pršutana Voštane d.o.o., a u kategoriji drniških pršuta pršutana M.T. O. Mrki i Bel Cro Trade. Zlatnu medalju u kategoriji krčkih pršuta odnijeli su vlasnici Mesnice-Market-Prerade mesa Žužić.

U kategoriji nedimljenih pršuta, zlatnu su medalju osvojile pršutane Mekiši i Tomaso, u kategoriji dimljenih pršuta pršutarne Perajica, Aria, Nira d.o.o., Euro Delikatese d.o.o., a u međunarodnoj kategoriji Prosciuttificio Conti, Distribuciones del Jamon Cereso s.l., Montstate d.o.o., Interproduct d.o.o., Pega Export s.l. i MIJ d.o.o.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.