Kanye je neki dan jeo sushi s golih žena, jelo se tako i u Splitu. Je li to sigurno?

Foto: Shutterstock

NEKI DAN je u medijima odjeknula vijest (a i video) kako je Kanye West na svojoj rođendanskoj proslavi imao sushi poslužen na golim ženama, a sjećamo se i kako je prije koju godinu to bio hit u Splitu, gdje su se cijene tada kretale između 3600 do 7500 kuna, što je danas 500 do 1000 eura.

Tko želi, a tko ne želi jesti sirovu ribu s golih ljudi, sada se nećemo baviti time, već pitanjem je li to zdravstveno sigurno, odnosno ispravno.

Odgovor je ne

Prema riječima savjetnika za hranu i piće i autora knjige 150 odgovora na pitanja o hrani Bryana Quoca Lea, jesti s drugog čovjeka zapravo je prilično nehigijenski - pogotovo kad je riječ o sushiju.

"Jedan je od problema s jedenjem hrane s ljudskog tijela, posebno sirove ribe, to što ljudska koža sadrži jako puno mikroorganizama", govori Bryan pa nastavlja: "Iako je većina bezopasna, ljudi nose patogene mikroorganizme na površini svoje kože. Najčešći kožni patogen je Staphylococcus aureus, koji uzrokuje upalu pluća i infekcije krvi."

Quoc Le objašnjava da je jedini način da se izbjegnu patogeni iz tijela taj da osoba s koje se jede sveobuhvatno očisti kožu koristeći kemijske dezinficijense, kao što su vodikov peroksid, klorirana sredstva ili alkohol.

Međutim, čak i uz ove mjere opreza, još uvijek postoji rizik od drugih patogena, kaže, osobito onih koji potječu iz genitalija, anusa ili usta. Te se klice mogu prenijeti na sirovu ribu. Nokti i kosa također mogu prenijeti prljavštinu.

Vjerojatno već znate i da sirovu ribu nije dobro predugo držati na sobnoj temperaturi, a posluživanje na ljudskom tijelu, odnosno jedenje s tijela, logično, ubrzava taj proces. Rješenje bi moglo biti da restoran pokrije tijelo voskom ili sličnim materijalom kako bi se smanjio rizik od kontaminacije, objašnjava Bryan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.