Koliko vrsta kremšnita postoji? Donosimo cijeli popis i par super recepata

Foto: Shutterstock

KREMŠNITA je omiljeni kremasti desert koji se pravi diljem Europe, a ime dolazi od njemačke riječi "cremeschnitte", što se doslovno prevodi kao kremšnita ili pak krempita. Iako su kod nas najpoznatije one iz Samobora i Zagreba, u Europi postoje i mnoge druge verzije kremšnita.

Većini je jedno zajedničko - napravljene su od dva sloja lisnatog tijesta sa slastičarskom kremom od vanilije koja se nalazi između njih, a nerijetko se na kremu dodaje i sloj šlaga. Ponekad se posipaju šećerom u prahu, a jedna se vrsta prelije čokoladnom glazurom.

Krémes

Mađarska verzija kremšnite poznata je pod nazivom krémes, što znači kremasto. Kombinira dva sloja lisnatog tijesta spojena velikom količinom kreme, a iako je recept malo moderniziran, klasična krema treba biti lagana i prozračna, dok se vrh obično posipa šećerom u prahu. Ovaj je desert mađarski klasik i može se naći u mnogim slastičarnicama diljem zemlje.

Kremówka

Ovaj popularni poljski desert varijacija je klasične kremšnite, a u svom najjednostavnijem obliku kremówka spaja slastičarsku kremu s okusom vanilije i dva sloja tankog lisnatog tijesta. Obično se posipa šećerom u prahu, nekada se u nju dodaje i šlag, a ovaj je desert nedavno preimenovan u kremówka papieska u čast pape Ivana Pavla II., koji je bio veliki obožavatelj ovog kolača.

Karpatka

Ova popularna poljska kremasta torta sastoji se od dva sloja tijesta pâte à choux i debelog sloja kremaste slastičarske kreme s okusom vanilije. Kada se pospe šećerom u prahu, kolač podsjeća na snijegom prekrivene Karpate, odakle i dolazi naziv. Najranije spominjanje karpatke datira iz 1972. godine, a smatra se bliskim rođakom popularnije kremówke i može se naći u mnogim poljskim slastičarnicama.

Kremna rezina

Kremna rezina je specijalitet Slovenije s područja Bleda. To je slatka kremasta torta čija je osnova hrskavo tijesto s maslacem, preliveno ukusnom kremom od vanilije, šlagom i slojem tankog tijesta s maslacem. Priča o bledskoj kremšniti započela je dolaskom kuhara Ištvana Lukačevića u bledski hotel Park, gdje je modificirao mađarsku kremšnitu, dodajući u nju pravi omjer šlaga. 

Samoborska kremšnita

Samoborska kremšnita je popularna hrvatska slastica, a sastoji se od dva sloja lisnatog tijesta koja se pune puding kremom. Ponekad se na vrh kreme stavlja tanak sloj tučenog vrhnja. Kolač se obično pospe šećerom u prahu, a prije posluživanja nareže se na kocke. Ovu je slasticu osmislio slastičar Đuro Lukačić, koji je radio u Beču i Budimpešti, a po dolasku u Samobor preinačio je neke od njihovih recepata u samoborsku kremšnitu, koja je do danas veliki hit. 

Zagrebačka kremšnita

Zagrebačka kremšnita pravi je specijalitet grada Zagreba. Ova dekadentna torta sastoji se od tankog sloja lisnatog tijesta koji je preliven kremom od vanilije, sloja šlaga i čokoladne glazure koja izdvaja ovu varijantu od ostalih. Tijekom ranih 1980-ih izumio ju je Stjepan Vincek, vlasnik Slastičarne Vincek, koji tvrdi da se iz njegovog pogona godišnje proda više od 300.000 ovih slastica.

Ako vam se nakon ovoga jedu kremšnite, imamo par odličnih recepata.

Kremšnita

Zagrebačke kremšnite

Torta karpatka

Kremšnite

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.