NA OVOGODIŠNJEM izboru prestižne liste The World's 50 Best Restaurants, koja svake godine odabire najbolje restorane diljem svijeta, priznanje za najboljeg sommeliera svijeta otišlo je u ruke Miguelu Ángelu Millánu iz restorana Diverxo u Madridu. Ova titula nije jedini razlog za slavlje u Diverxu, s obzirom na to da je ovaj restoran zauzeo treće mjesto na istoj listi najboljih restorana svijeta za 2023. godinu.
>> Ovo je 50 najboljih restorana na svijetu
Teatralna gastronomija restorana Diverxo
Miguel Ángel Millán, rodom iz Madrida, pridružio se timu restorana Diverxo 2019. godine i obogatio vinsku ponudu restorana, kreirajući dvije vinske karte koje se savršeno uklapaju u hiper-kreativno i inovativno kulinarsko iskustvo koje Diverxo nudi.
Diverxo, poznat po svojoj neobičnoj i teatralnoj gastronomiji, gostima nudi degustacijski jelovnik sastavljen od dvanaest jela.
Obrok započinje s XO tapasom od pečenih hobotnica obogaćenim esencijom pršuta, a završava mochi bombonima s tajlandskim dulce de lecheom i limunom. Kroz cijeli meni provlače se azijski utjecaji, od morskih krastavaca pripremljenih na yakisoba način, do jela od jastogove glave u vindaloo umaku.
Spaja europska vina s jelima azijske kuhinje
Zaljubljenik u vinsku kulturu, Millán je svoju strast prema vinima otkrio radeći u sektoru vrhunskog ugostiteljstva. No njegova fascinacija vinima dosegla je vrhunac kada se pridružio sada zatvorenom restoranu Jockey, jednom od prvih svjetski poznatih restorana u Madridu.
Nakon što je s izvrsnim ocjenama završio sve tečajeve za sommeliere, Millán je iskustvo stjecao u renomiranom španjolskom restoranu Santceloni i kasnije u restoranu Kabuki, gdje je prvi put počeo kombinirati vina s jelima inspiriranim azijskom kuhinjom.
Bogatog znanja o španjolskim vinima, Millán je dugo smatran autoritetom u svojoj domovini. Već je ranije osvojio nagradu za najboljeg sommeliera koju dodjeljuje nacionalni dnevnik El Mundo. No njegovo znanje seže i dalje od granica Španjolske, a sada, s titulom najboljeg svjetskog somelliera, postaje još utjecajniji na globalnoj sceni.
Millán je poznat po svojoj upornosti i predanosti u radu, često putuje na najudaljenije destinacije kako bi pronašao određeni vinograd ili uspostavio kontakt s malim proizvođačima čija vina želi kušati. U Diverxu se ističe svojim mirnim samopouzdanjem i sposobnošću da sluša i razumije želje gostiju.
Bilo da gosti žele probati rijetku bocu šampanjca Fleury Pére et Fils Symphonie d'Europe Extra Brut iz 1992. godine ili samo žele uživati u čaši španjolskog bijelog vina, Millán se trudi da svaki gost napusti restoran sretniji nego što je došao.