JON WATTS, 35-godišnji Englez koji je na služenju 6-godišnje zatvorske kazne naučio kuhati, uskoro će izdati svoju drugu knjigu recepata, a na društvenim mrežama prati ga više od milijun pratitelja.
Prema njegovim riječima, kao tinejdžer je često izazivao nevolje te se osjećao neshvaćenim i zanemarenim. Nije znao što želi od svoje budućnosti, školu je napustio sa 16, često je mijenjao poslove koje nije mogao zadržati, a kaže i da ga nijedan nije ispunjavao te se nije pronašao ni u čemu. Ubrzo je ušao u društvo gdje su alkohol i droge bili svakodnevica, a zbog previše slobodnog vremena, kako kaže, ulazio je u tuče, a nasilje i poroci postali su mu jedino čemu je osjećao da pripada.
U kuhinji za zaposlenike zatvora radio je s više namirnica i mogao je više naučiti
Naposljetku je u dobi od 18 godina nožem napao drugog člana bande i nanio mu teške tjelesne ozljede, zbog čega je osuđen na 6 i pol godina zatvora, no zbog uzornog ponašanja pušten je nakon nešto više od 3 godine. Uz podršku oca koji ga je poticao da loše dane ostavi iza sebe i pronađe nekakvu zanimaciju dok služi kaznu, odlučio je preokrenuti svoj život, pa je, uključivši se u razne obrazovne programe u zatvoru, stekao strast za kuhanjem.
Prvi mu je posao u zatvoru bilo čišćenje, jedno vrijeme je i čisto u zatvorskom dvorištu, što je, kako kaže, volio jer je to bila jedina prilika kada je mogao izići na svjež zrak. Kada je zatražio posao u kuhinji, u početku je kuhao u kuhinji za zatvorenike, a kako ga je kulinarstvo počelo zanimati sve više, u ovoj je kuhinji bio limitiran sastojcima i nije mogao biti kreativan ili naučiti nešto novo. No, kada je dobio posao u kuhinji u kojoj se pripremala hrana za osoblje zatvora, na raspolaganju je imao i više namirnica, gdje je mogao razvijati svoje nove ambicije.
Nakon zatvora je samo kuhao i učio
Nakon izlaska iz zatvora 2011. godine, novcem koji je uštedio radeći u zatvorskoj kuhinji, unajmio je stan, umjesto hostela u koji se obično zatvorenici smještaju. Godinu dana je radio u jednom restoranu u gradiću Readingu, nakon čega je premješten u drugi grad da radi za isti restoran. U međuvremenu si je priuštio brojne edukacije te je stekao potrebnu titulu.
Ipak, koliko je god radio na sebi i trudio se, sve te godine osjećao je posljedice života koji je ostavio iza sebe: "Kao podsjetnik na zatvorsku kaznu, radio sam više nego drugi i dolazio na posao sat vremena ranije kako bih u miru učio i uspio se dokazati kao kuhar", objašnjava. Sve je podredio kuhanju: "Sigurno su mislili da se ni s kim ne želim družiti, uvijek sam odbijao pozive u pub", ispričao je.
Radeći je uštedio pa pokrenuo vlastiti posao
Šest godina kasnije, 2015. godine, odlučio je krenuti svojim putem: nakon što je uspio uštedjeti 10.000 funti, nabavio je vlastiti food truck, počeo raditi kao privatni kuhar i odrađivati cateringe. Uskoro je svoje recepte počeo objavljivati na društvenim mrežama, a sjetio se i prvog recepta - Jakobovih kapica s vrganjima i tartufima, čemu se sada čudi i samome sebi postavlja pitanje: "Tko bi takvo jelo pripremao kod kuće?"
Nedugo nakon toga, za klijenta je morao pripremiti cheesecake od naranče i čokolade od nekoliko sastojaka i koraka pripreme, snimio ga je, objavio i dobio 20.000 novih pratitelja. Od tada je počeo objavljivati recepte koji su jednostavni za pripremu kod kuće i široko primjenjivi, što je povezao sa svojom majkom koja je, kako kaže, kuhala na praktičan način jer je u obitelji odrastalo devetero djece, pa su mu brojna njezina jela poslužila kao inspiracija.
Prva knjiga recepata i brojni pratitelji
Jonova prva knjiga recepata A fancier affair objavljena je 2023., kada se mala izdavačka kuća ponudila objaviti njegove prve zapisane recepte, pod uvjetom da zaprimi 500 prednarudžbi za knjige. Marketing je odradio sam, gostovao je u nekoliko TV emisija i davao intervjue, a uživo je i demonstrirao pripremu svog najpopularnijeg viralnog recepta naziva "Marry Me Chicken", pečene piletine u kremastom, toskanskom umaku. Pripremu jela popratio je svojom životnom pričom i - kako kaže - upalilo je.
Za knjigu kaže kako sadrži brze i jednostavne recepte koje svatko može pripremiti, a pohvalio se i da je tim pristupom izgradio i šaroliku zajednicu: ljudi koji nikada nisu kuhali, zaposleni roditelji, ljudi koji imaju određen budžet za namirnice ili oni koji su se ponovo zaljubili u kuhanje i hranu. Ispričao je i što ga najviše veseli - kada mu ljudi svakodnevno šalju fotografije jela koja su pripremili iz njegovih recepata: "Osjećaj je kao da večeram sa stotinama stranaca svaki dan".
Trenutno izdaje još jednu knjigu recepata naslova Speedy Weeknight Meals, a brojke pratitelja na njegovom profilu na društvenim mrežama i dalje rastu. Ipak, nije zaboravio kako je sve krenulo, pa velik dio svog rada temelji i na redovitim obilascima zatvora u kojemu je bio, educirajući mlade kako bi pronašli svoj put u životu, a ujedno se i nada kako će se uspjeti izboriti za sebe jednom kada izađu na slobodu.
Na cijelom je iskustvu zahvalan: "Ne znam gdje bih sada bio da nije bilo godina provedenih u zatvoru. Oduvijek sam iskren i otvoren oko toga, mislim da je to razlog zašto sam uspio. Stojim iza svega što sam učinio, a vidim koliko to što dijelim svoja iskustva pomaže drugima, pa ću nastaviti govoriti", priznaje Jon.
Ovdje možete pogledati recept za Jonovu slavnu piletinu naziva "Marry Me Chicken". Baza ovog recepta je pileći file koji se kratko poprži, a zatim se priprema kremasti umak na bazi vrhnja i začina. Može se servirati uz tjesteninu ili rižu. Ovo je jelo spremno u manje od pola sata, a oduševilo je mnoge.