CHEF Pero Savanović objavio je na svom Facebook profilu recept za tradicionalnu novogodišnju sarmu.
Sastojci
1 glava kiselog kupusa
500 g rezanog kiselog kupusa
500 g mljevene junetine
80 g riže
1 glavica luka
peršin
100 g pancete (za smjesu)
sol, papar, crvena slatka mljevena paprika
žlica svinjske masti
suho svinjsko meso, panceta, suha rebra kosti i kobasice po želji
Priprema
Izmiješajte meso s češnjakom, pancetom i peršinom koji ste isjeckali. Dodajte luk koji ste isjekli sitno i lagano prodinstali. Smjesu posolite, popaprite i dodajte crvenu mljevenu papriku.
Listove kupusa lagano odvojite i properite u hladnoj vodi da sarma ne bi bila previše kisela. Na listove položite žlicu smjese od mesa i savijte listove tako da krajeve utisnete prema sredini i zatvorite nadjev.
Na dno lonca položite po želji suha rebra ili kožu slanine. Na njih položite kiseli rezani kupus. Sada na to složite u krug sarme, a između njih pancetu (slaninu). I tako u redove dok ne potrošite kupus i smjesu od mesa.
Dolijte vodu i poklopite, kuhajte lagano oko 2 sata. Po želji stavite zapršku, koju napravite od žlice svinjske masti na koju dodate žlicu crvene slatke mljevene paprike i žlicu brašna. Uz sarmu idealno je poslužiti pire od krumpira. Dobar tek!