Nekoć jelo britanske radničke klase, a danas se nudi u pubovima. Spremamo ga za ručak

Foto: Shutterstock

U BRITANIJI je Shepherd's Pie, odnosno pastirska pita, vrlo popularno jelo koje na svojim jelovnicima imaju tradicionalni pubovi, ali i fini restorani koji nude modernizirane verzije ovog klasičnog jela. Pubovi u gradovima poput Londona, Manchestera i Edinburgha nude ju kao dio svog standardnog jelovnika, a vrlo je tražena i među turistima. 

Kako je nastala

Radi se o tradicionalnom britanskom i irskom jelu koje se sastoji od slojeva mljevenog mesa i pire-krumpira. Pita je nastala između 18. i 19. stoljeća, kada je krumpir postao osnovna namirnica u prehrani britanske i irske radničke klase, kao jelo u kojemu se mogu potrošiti preostale namirnice. Nekoć se obično pripremala ponedjeljkom kako bi se potrošili ostaci od nedjeljnog ručka, poput pečene janjetine. 

Prva verzija Shepherd's Pie zapravo je bila Cottage (koliba) Pie jer su je pripremale siromašnije obitelji koje su živjele u skromnim kućama. Tek kasnije, kada se janjetina sve više koristila, jelo je postalo poznato pod imenom Shepherd's Pie jer se janjetina tradicionalno povezivala s pastirima. Danas je ona simbol tradicionalne i jednostavne britanske kuhinje, a recept je primjenjiv u svakom domaćinstvu. 

Poznate su i varijacije na ovu klasičnu pitu, a evo nekih od njih. 

  • Cottage Pie - najčešća varijacija, u kojoj se umjesto janjetine koristi goveđe meso 
  • vegetarijanska pastirska pita - umjesto mesa koristi se povrće poput slanutka, leće, gljiva ili graha, uz mrkvu i grašak
  • pastirska pita s batatom - u ovoj se verziji pire od klasičnog krumpira zamjenjuje slatkim batatom 
  • mini pastirske pite - u restoranima i na zabavama, često se poslužuju pojedinačne porcije pite u malim posudama ili kalupima u kojima su se pekle. 

Potrebni sastojci

Mi ipak najviše volimo mljeveno juneće meso, a niže pogledajte ostale potrebne sastojke. 

  • maslinovo ulje
  • luk
  • mljevena junetina
  • krumpir
  • maslac
  • mlijeko
  • koncentrat rajčice
  • oštro brašno
  • crno vino
  • goveđi temeljac
  • Worcestershire umak
  • sol, papar, timijan.

Kako se priprema

Krenite s prženjem luka i mesa te im pred kraj dodajte vino, koncentrat rajčice i Worcestershire umak. U ovom koraku skuhajte krumpir i napravite pire pa krenite na slaganje pite. Pripremite keramičku posudu za pečenje pa mljeveno meso stavite na dno, a na njega pire od krumpira. Poravnajte površinu i stavite u pećnicu na 10 minuta. Cijeli recept s točnom gramažom i postupkom pogledajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.