Ovdje se jedu najbolji sladoledi na svijetu

Foto: Shutterstock

Vrući, ljetni dani pravo su vrijeme za osvježavanje sladoledima, ali i za pokoju informaciju gdje se to pripremaju i prodaju oni najbolji na svijetu. Taste Atlas napravio je popis 100 najboljih sladoledarnica na svijetu, od kojih je svaka poznata po vlastitoj vrsti sladoleda koju su kreirali njihovi majstori slastičari. Iako su sve pod zajedničkim nazivom "sladoled" i među ovim smrznutim poslasticama poznate su različite vrste: gelato, sladoled i dondurma.

Gelato potječe iz Italije, a pravi gelato prepoznat ćete po gustoj, kremastoj teksturi i intenzivnim okusima zbog sporog procesa mućenja i niskog udjela masnoće. Sladoled je pak prepoznatljiv po višem udjelu masnoće i prozračnijoj, kremastoj teksturi, dok je za dondurmu, inače turski tip sladoleda, karakteristična rastezljiva, ljepljiva konzistencija poput ratluka, a koja je takva zbog sastojaka poput mastike i salepa (mljevenog korijenja nekoliko vrsta orhideje).

Dondurma je tradicionalni turski specijalitet koji se, nekarakteristično za sladolede, poslužuje na tanjuru, a jede se vilicom i nožem.

U nastavku donosimo popis 10 legendarnih svjetskih slastičarnica i njihovih najistaknutijih sladoleda, a cijelu listu možete pogledati ovdje

1. Gelateria Vivoli

Gelateria Vivoli jedna je od najznačajnijih na talijanskoj sceni sladoleda, i to skoro cijelo stoljeće - otvorena je 1930. u Firenci. Uz brojne okuse koje imaju u ponudi, Crema se izdvaja kao legendarna, bogatog okusa, svilenkaste, kremaste teksture kojom se izdvaja od ostalih. Obitelj Vivoli i dalje vodi ovu poznatu gelateriju, a oslanjaju se na tradicionalne načine pripreme kako bi sladoledi zadržali prirodan okus sastojaka. 

2. Gelateria Badiani

Gelateria Badiani, osnovana 1932. u Firenci, hvaljena je gelateria s dugom poviješću zanatske izrade premium gelata. Njihov je legendarni okus buontalenti, nazvan prema Bernardu Buontalentiju, arhitektu iz 16. stoljeća koji je navodno izmislio sladoled. Buontalenti je kremast gelato koji je osvojio brojne nagrade. 

3. Angelo Brocato

Angelo Brocato je povijesna gelateria osnovana u New Orleansu u SAD-u 1905., a kupce oduševljava svojim klasičnim talijanskim gelatom. Ističe se okus amaretta, kremaste mješavine slatkog badema uz malo gorčine. Pokrenuo ju je talijanski imigrant Angelo Brocato, a njegova tradicionalna izrada autentičnih slastica nastavlja se generacijama.

4. Fentons Creamery

Fentons Creamery osnovana je 1894. u Oaklandu u SAD-u, a trenutačno je jedna od najstarijih slastičarnica koja bez prekida radi više od stoljeća. Poznati su po svojem ručno rađenom sladoledu, a posebno se ističe vrsta Rocky Road, za koji kažu da su ga i izumili. Dobro se slaže s vrstama poput čokolade, marshmallowa ili tostiranih badema. 

5. Mitchell's

Mitchell's Ice Cream osnovan je 1953. u San Franciscu, popularan je među lokalcima i turistima. Najpopularnija vrsta sladoleda je lucuma, koju su kreirali inspirirani peruvijanskim voćem lukumom, koja se još naziva i božicom Inki. Ovaj je sladoled sladak i kremast, a voće mu daje notu egzotičnosti. 

6. Handel's Homemade Ice Cream

Handel's Homemade Ice Cream otvoren je 1945. u Youngstownu u Ohiju, a sladoledi se pripremaju zanatski i ručno. Najistaknutiji okus sladoleda im je butter pecan, bogatog je okusa, kremast, a okusom prevladava aroma tostiranih i slanih oraha koji balansiraju i obogaćuju slatki okus kreme. 

7. Rapanui

Argentinski Rapanui osnovan je 1948. u gradu Bariloche, a poznat je po izvrsnom sladoledu. Hvaljeni su zbog svojeg okusa čokolade koji pristaje u brojne kombinacije, a priprema se od lokalnih sastojaka karakterističnih za regiju Patagonije. Rapanui je, osim sladoledarnice, i kavana, čokoladarnica i trgovina za kupnju ručno rađenih slastica. 

8. Gelato Messina

Australski Gelato Messina iz Sidneyja poznat je po svojem inovativnom pristupu i stalnom kreiranju novih i atraktivnih okusa i kombinacija sladoleda, koje pripremaju prema tradicionalnoj recepturi. Otvoren je 2002., a među brojnim okusima koje imaju u ponudi ističe se omiljena kombinacija slane karamele i bijele čokolade, popularne slatko-slane kombinacije. 

9. Fenocchio

Francuski Fenocchio smješten je u srcu Nice, a otvoren je 1966., otkada proizvode i prodaju zanatske, ručno rađene sladolede i sorbete po kojima su popularni. Vodi ga obitelj, a kreirali su stotinjak okusa koje danas imaju u ponudi. Najistaknutija vrsta sladoleda je onaj okusa lavande, karakterističan po svojoj svjetloljubičastoj boji i slatkom, cvjetnom okusu Mediterana.

10. Mado

Istanbulski Mado prvo je otvoren kao mala pekarnica još 1850. u gradu Kahramanmaraş, prije nego što se razvio u današnju omiljenu sladoledarnicu. U ponudi im je najpopularnija dondurma od pistacije, turski tip sladoleda kojeg karakterizira rastezljiva, ljepljiva konzistencija poput ratluka, a koja je takva zbog sastojaka poput mastike i salepa (mljevenog korijenja nekoliko vrsta orhideje). Poslužuje se na tanjuru, a jede se vilicom i nožem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.