Ove slastice mogu se kupiti i kod nas, a u Japanu svake godine odnesu nekoliko života

Foto: Shutterstock

AZIJSKA kuhinja u posljednjih je par godina postala vrlo popularna i kod nas ima mnogo azijskih restorana, ali i trgovina u kojima se mogu pronaći namirnice iz Azije, pa ste sigurno već čuli za mochi kolačiće, male, okrugle, gumene kolačiće od ljepljive riže koji su itekako popularni u Aziji, a posebice u Japanu.

Što je točno mochi?

Mochi je japanski kolač od riže, a u Japanu se najviše jede za Novu godinu. Baza za ovu gumenastu masu je japanska sorta ljepljive riže kratkog zrna (poznate i kao slatka riža), koja se zove mochigome. Ona se najprije namoči u vodi, zatim kuha na pari i na kraju tuče dok ne postane glatka masa te se oblikuje u tipični okrugli oblik, a vrlo često puni kremama, nadjevima od graha ili sladoledom.

Tradicionalna metoda izrade mochija zahtijeva najmanje dvije osobe za rukovanje velikim japanskim mlinom zvanim usu i teškim drvenim tučkom zvanim kine, no može se napraviti i japanskim aparatom za kruh s funkcijom "mochi making", strojem za mochi ili kraćom metodom pomoću mikrovalne pećnice.

@extremeofficial How Traditional Mochi is Made! 🇯🇵 (IG🎥: @Carolinamarcialis) #Unreel #Extreme #Mochi #Japan #Cuisine ♬ original sound - UNREEL

Nekoć bio rezerviran samo za bogataše, a svake godine odnese nekoliko života

Ova se slastica pojavila tijekom razdoblja Yayoi i tada su u njoj uživali samo bogataši, a bila je popularna sve do razdoblja Heian, zadnjeg razdoblja klasične povijesti Japana, kada se pripremala tijekom vjerskih svečanosti jer su ljudi vjerovali da donosi sreću i zdravlje. Tako je ostalo i do danas, kada se ova slastica najčešće poslužuje uoči Nove godine.

>> Ovo su dućani u Hrvatskoj gdje se kupuju mazapan, tteokbokki, tamarind i buldak

Ipak, ovaj omiljeni slatkiš svake godine odnese nekoliko života, posebice u Japanu, i to najviše za vrijeme novogodišnjeg slavlja. Zbog njegove gumene i ljepljive teksture, treba ga jesti oprezno, u malim količinama, i dobro ga prožvakati, jer u protivnom lako može zaglaviti u grlo i dovesti do gušenja.

Prema japanskim medijima, 90 posto onih koji su hitno primljeni u bolnicu zbog gušenja s ovom novogodišnjom slasticom su ljudi u dobi od 65 godina ili stariji, a ove slastice mogu biti opasne i za malu djecu.

Gdje se mogu kupiti kod nas?

Kod nas, ove slastice možete naći u nekoliko dućana koji prodaju prehrambene proizvode iz Azije, poput Korean Marta i web shopa Rice Kakis, gdje koštaju između 3.50 i 6 eura, a dostupni su u raznim okusima - od banane, matche i jagode do čokolade, mlijeka, kikirikija i sezama. Ipak, s njima valja biti na oprezu i jesti ih polako i u malim zalogajima kako bi se izbjegle nesreće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.