KADA pomislimo na deserte od kave, uvijek nam prvo pada na pamet jedan od omiljenih deserata uopće - tiramisu. Jednom kada pronađete pravi recept, pripremat ćete ga uvijek, a svi obožavatelji tiramisua znaju da su za pravi okus ovog deserta zapravo ključni kvalitetni sastojci. Taj "pravi" okus nam je baš važan, tako da uvijek koristimo mascarpone sir i mliječno slatko vrhnje, koji mu daju punoću.
Recept koji uvijek koristimo - osim kada isprobavamo neke druge verzije poput tiramisua s Nutellom, mousse tiramisua, Bailey's tiramisua ili čokoladnog tiramisua, recept je za klasični tiramisu.
Evo koji su sastojci potrebni za pripremu.
Sastojci
Za kremu:
- žumanjci
- šećer u prahu
- mascarpone
- slatko vrhnje.
Za slaganje kolača:
- piškote
- kuhana crna kava
- tamni rum
- kakao u prahu.
Kako se priprema
Izmiksajte žumanjke i šećer pa ih kuhajte na pari dok se smjesa ne zgusne. Kada se krema ohladi, dodajte mascarpone, a na kraju i izmiksano slatko vrhnje. Zatim skuhajte kavu, a kada se prohladi dodajte joj rum i umačite piškote. Piškote slažite jedan do drugog u posudu, prekrijte ih kremom, ponovite red piškota pa ih premažite ostatkom kreme. Posipajte kakaom u prahu i ohladite prije serviranja.
Cijeli recept s točnim mjerama i uputama nalazi se ovdje. Isprobajte i ovu ukusnu i kremastu verziju tiramisua bez jaja, a recept je ovdje.