STIR FRY popularna je tehnika pripreme hrane nastala u Kini, a riječ je o brzom prženju ribe, mesa i povrća na maloj količini jako vrućeg ulja u dobro zagrijanoj wok tavi. Iako je nastala u Kini, brzo se proširila i u druge dijelove svijeta, a slična je tehnici pirjanja, uz neke razlike.
Naime, pri stir fry tehnici ključno je miješanje kod prženja, kao i podizanje wok tave s plamena i miješanje kružnim pokretima kako bi se sve namirnice ravnomjerno ispekle. Iako na prvu zvuči jednostavno, tehnika je ovo u kojoj mnogi griješe, a ovo su neke od najčešćih pogrešaka.
1. Korištenje pogrešne tave
U idealnom slučaju trebali biste koristiti wok tavu. Ipak, wok tava je dosta velika i nema svatko mjesta za nju u svojoj kuhinji, no i ako ju nemate, nije kraj svijeta. Tada upotrijebite najveću tavu koju imate pri ruci.
Želite najveću moguću površinu i zapamtite da je širina tave važnija od dubine. Također, klasične tave će se dimiti i hrana će se zapeći ako bude izložena vrlo visokoj temperaturi, pa bi bilo dobro da tava bude od lijevanog željeza.
2. Korištenje pogrešnog ulja (ili korištenje maslaca)
Kod stir fry tehnike prženja važno je da tava bude dobro zagrijana i važno je u nju staviti ulje koje može podnijeti toplinu. Neka od dobrih ulja za to su repičino, biljno, ulje avokada i ulje sjemenki grožđa, a trebali biste se kloniti maslinovog ulja, ulja od orašastih plodova i maslaca, koji će brzo zagorjeti, dimiti se i postati užegli.
3. Pretrpavanje tave
Za savršeno pečeno meso ili povrće morate biti sigurni da tava nije pretrpana. Ako dodate previše sastojaka odjednom, neće se dobro ispeći i biti toliko ukusni. Svaki biste sastojak trebali peći zasebno - umjesto da odjednom pržite svinjetinu, nasjeckanu mrkvu, kuhane rezance i narezani mladi luk, dodajte ih u serijama. Nakon što je svaki sastojak pečen, izvadite ga iz tave, po potrebi dodajte još ulja i prijeđite na sljedeći sastojak.
4. Preveliki i predebeli sastojci
Cijela poanta stir fry tehnike je da se sastojci ispeku brzo, zahvaljujući visokoj temperaturi. Zato je važno da meso i povrće nasjeckate na male komade ili na rezance kako bi jelo što prije bilo gotovo. To se posebno odnosi na komade mesa i na korjenasto povrće poput mrkve.
5. Preniska temperatura
Važno je da sastojke pečete na jakoj vatri, a ako koristite pravo ulje i pravu tavu, ne morate se bojati vatre i visoke temperature. Pustite da plamenovi vatre obljube vašu tavu, a sastojke u njoj obavezno miješajte ili drvenom špatulom ili podizanjem tave i kružnim pokretima.
Čim je hrana pečena, izvadite je iz woka i prijeđite na sljedeću stavku - za svaku vam treba samo nekoliko sekundi do minute.