Popularne kupus kifle ne rade se s kupusom - znate li zašto se tako zovu?

IAKO je kupusu sezona, pa ste možda odmah pomislili na još jedno jelo s ovim nezaobilaznim zimskim povrćem - ovaj se put zapravo ne radi o kupusu. Kupus kifle su tradicionalno pecivo koje je naziv dobilo zbog specifičnog načina motanja tijesta koje podsjeća na oblik glavice kupusa.

Radi se o mekanim, bogatim kiflama od dizanog tijesta, često s dodatkom maslaca ili svinjske masti, što im daje lisnatu teksturu. Tijesto se razvlači, reže na trokute i mota u oblik kifli, pri čemu slojevi masnoće između tijesta stvaraju lisnati efekt.

Potrebni sastojci

Za tijesto pripremite:

  • svježi kvasac
  • mlijeko
  • šećer
  • glatko brašno
  • biljno ili suncokretovo ulje
  • sol

Za kifle možete pripremiti neki od sljedećih nadjeva.

Za nadjev od svježeg sira pripremite:

  • svježi sir
  • jaje
  • sol

Za nadjev s gaudom i šunkom pripremite:

  • maslac
  • Mileram
  • naribanu gaudu
  • nasjeckanu kuhanu šunku
  • jaje
  • sol i papar

Za pizza-nadjev trebat će vam:

  • naribana gauda
  • nasjeckana kuhana šunka
  • pasirana rajčica
  • origano

Dodatno pripremite:

  • žumanjak za premazivanje
  • sezam za posipanje

Kako se pripremaju

Najprije dignite kvasac - pomiješajte kvasac i šećer s toplim mlijekom, pa ostavite da se zapjeni. Zatim zamijesite tijesto - u glatko brašno stavite dignuti kvasac, sol, mlijeko i ulje. Zamijesite tijesto i ostavite ga na toplom, pokriveno kuhinjskom krpom, kako bi se dignulo. Razvaljajte tijesto, premažite ga nadjevom po želji i zarolajte. Režite cik-cak da dobijete oblik trokuta.

Oblikovane kiflice stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pustite neka se još kratko vrijeme dižu. Upalite pećnicu, kiflice premažite žumanjkom, pospite sezamom i ispecite.

Kiflice možete puniti nadjevom po želji, evo kako se pripremaju.

Za nadjev od svježeg sira: sir procijedite ako je mokar te pomiješajte s jajetom i posolite.

Za nadjev s gaudom i šunkom: maslac, jaje i Mileram izmiksajte da nastane glatka smjesa. Posolite i umiješajte ribani sir i šunku.

Za pizza-nadjev: tijesto premažite pasiranom rajčicom pa pospite šunkom, sirom i origanom.

Detaljan recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.