ZIMA službeno samo što nije počela, ali mi ju lagano već živimo. Kratki dani su ovdje, uživamo u toplini naših domova, a cijelu atmosferu upotpunjuju topli napitci i mirisi iz kuhinje. Naravno, riječ je o slasticama - a što je bolje od onih pravih, domaćih mirisa i kolača koji podsjećaju na djetinjstvo?
Jedan takav biskvit je i tradicionalni češki kolač bublanina, poznat i popularan u dijelovima centralne Europe. Radi se o jednostavnom, mekanom biskvitnom kolaču u koji se prije pečenja utisne voće poput višanja, malina, borovnica - to može biti bilo koje voće koje imate ili volite. Riječ bublanina dolazi od češke riječi "bublat", što znači pucketati ili mjehurići, jer voće tijekom pečenja formira mjehuriće u tijestu.
Tijesto je mekano, lagano i često se priprema s osnovnim sastojcima poput jaja, brašna, šećera i mlijeka ili jogurta. Najčešće se koristi sezonsko voće, a brzo se priprema i ne zahtijeva neke posebne tehnike, što ga čini idealnom brzom poslasticom.
Potrebni sastojci
Za kolač je potrebno nekoliko osnovnih namirnica - zato se i uklapa u svakodnevicu.
- jaja
- šećer
- ulje
- glatko brašno
- voće po izboru - višnje iz kompota, borovnice...
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
Kako se priprema
Sjedinite jaja i šećer i miksajte dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Postepeno dolijevajte ulje pa brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Miksajte dok se sve ne sjedini pa izlijte smjesu u namašćen lim za pečenje. Voće lagano uvaljajte u brašno pa ga rasporedite po površini smjese, možete ga lagano utisnuti. Pecite ga dok ne porumeni, a kad se prohladi, pospite ga šećerom u prahu i izrežite.
Cijeli recept pronađite ovdje.