AKO VOLITE pistaciju i kolače s pistacijom, onda vam je sigurno drago da je ove godine sve u znaku pistacije - od sladoleda s pistacijom koji je bio popularan ovog ljeta pa sve do viralne Dubai čokolade, o pistaciji se ne prestaje pričati. Pa čak i ako vam je pistacije već preko glave, dopustite nam da s vama podijelimo još jedan recept koji će vam se sigurno svidjeti.
Riječ je o raspucancima s pistacijama, a recept za njih je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila naša čitateljica Antonia Jagodić, koja ga je preuzela od naše poznate slastičarke Ive Erić. Raspucanci se svake godine tradicionalno nađu na blagdanskom stolu (i to najčešće oni čokoladni), a sudeći prema njezinom oduševljenju, ove će godine to biti ovi s pistacijom.
"Volim klasične čokoladne raspucance, ali volim i ove s pistacijom, nešto najfinije što sam u zadnje vrijeme probala i pravila. Probajte! I poduplajte smjesu jer nestanu za čas", napisala je ona, a evo i kako ih je radila.
Potrebni sastojci
Ako želite da vam raspucanci ispadnu zeleni, dodajte im malo zelene prehrambene boje po želji, a osim toga, od sastojaka će vam trebati i:
- glatko brašno
- prašak za pecivo
- mljevene pistacije
- limun
- maslac
- bijela čokolada
- jaja
- šećer (kristal i u prahu).
Kako ih pripremiti
U posudi prvo izmiksajte jaja sa šećerom te dodajte limunov sok i koricu. Nastavite miksati. Otopite bijelu čokoladu i maslac i dodajte u smjesu te miksajte par minuta. Po želji dodajte žličicu zelene boje. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljevenu pistaciju i postepeno dodajte u smjesu i miksajte.
Tijesto ohladite u hladnjaku na 4-5 sati, najbolje preko noći. Napravite kuglice po 20 grama, uvaljajte ih prvo u kristal šećer pa u šećer u prahu i složite na pleh, s malo većim razmakom između svake. Pecite ih na 180 stupnjeva 9 minuta. Kad ih izvadite iz pećnice, bit će jako mekani, ali s vremenom će se lagano stvrdnuti.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.