CASTAGNOLE ili karnevalske fritule jedna su od najpopularnijih karnevalskih slastica. Dolaze iz Italije, a možete ih napraviti čak i ako nije karneval, baš poput naše čitateljice Marine Gašpar Prskalo, koja ih je napravila, a recept za njih podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Njezine Castagnole, mirisne fritule s ricottom, narančom i amarettom, oduševile su sve u grupi. "Dobila sam 2 kile samo dok sam gledala slike", napisala je druga čitateljica i tražila recept, koji je Marina odmah podijelila s cijelom grupom.
"Ja sam pravila pola smjese i Maraskino sam zamijenila Amarettom, naribala jednu naranču i dodala njen sok u smjesu. Savršene su! Miriši mi cijeli stan", napisala je. Evo recepta.
Potrebni sastojci
Od sastojaka će vam za ove talijanske fritule, osim ulja za prženje i šećera u prahu u koji ćete ih kasnije uvaljati, trebati i:
- žumanjke
- šećer
- maslac
- mlijeko
- ricottu
- naranče
- limun
- voćni liker
- glatko i škrobno brašno
- prašak za pecivo.
Kako se pripremaju
Prvo istucite žumanjke sa šećerom, zatim im dodajte otopljeni maslac, mlijeko, naribane korice limuna i naranče i liker. Promiješajte i nakon toga dodajte ricottu. Pomiješajte brašno sa škrobnim brašnom, dodajte prašak za pecivo i sve zajedno prosijte u prethodnu smjesu. Dobro izmiksajte.
Zagrijte ulje i krenite pržiti fritule - najbrže i najbolje će vam ići ako to radite uz pomoć slastičarske vrećice. Vrh vrećice odrežite škarama, vrećicu napunite smjesom i u zagrijano ulje spuštajte Castagnole. Povremeno ih promiješajte, a kada su pečene, izvadite ih na tanjur s kuhinjskim papirom.
Potpuno ohlađene Castagnole uvaljajte u šećer u prahu i poslužite, a odlične će biti i idućeg dana, piše čitateljica. Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.